”Divide et impera”, variantă românească: ”S-a încercat să ne pună cap în cap, Asociația Municipiilor din România cu Uniunea Consiliilor Județene din România, cu Asociația Orașelor și cu Asociația Comunelor din România”, a transmis primarul Ion Lungu

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a transmis de la București că a avut discutii azi la sediul AMR cu colegii primari de municipii și la sediul Institutului Național de Statistică, cu ministrul finanțelor publice , Eugen Teodorovici și cu Darius Vâlcov , consilier al primului ministru, pe tema fundamentării bugetului pe anul 2019.

”Noi am stabilit la Asociația Municipiilor din România să solicităm repartizarea unei treimi din totalul bugetului de stat pentru autoritățile locale, asa cum se întâmplă  în Europa.  Din păcate s-a încercat să ne pună cap în cap,  structurile asociative administrative precum  Asociația Municipiilor din România cu Uniunea Consiliilor Județene din România, cu Asociația Orașelor și cu Asociația Comunelor din România, vizavi de procentele de împărțire a impozitului pe venit, între aceste asociatii. Problema de fond este că din anul 2018, toate municipiile au pierdut bani.  Pentru a primi bani la nivelul anului 2017, trebuie acordat din impozitul pe venit 66,8% la municipii, calcul realizat de reprezentanții guvernului.

Propunerea de 45-50% din impozit pe venit la municipii apărută pe surse, ne nemulțumește total. Au fost discuții foarte ferme și acide,multe din nemulțumiri fiind exprimate de primarii marilor orașe din toate partidele politice, inclusiv PSD .

Sperăm să găsim înțelegere la nivelul primului ministru, vizavi de doleanțele justificate ale autorităților locale. În  alte condiții nu vom putea realiza programul de investiții stabilit în fiecare localitate. ” a transmis primarul Ion Lungu.

El a mai sus că a avut discuții astăzi la Ministerul de Finanțe,la comisia de împrumuturi,  pentru utilizarea banilor aprobații, pe care să-i poată cheltui municipiul Suceava în anul 2019. Ion Lungu a purtat azi  discuții la MDRAP, pe tema încheierii contractelor pe fonduri europene dar a aflat de acolo că, din păcate nu se pot încheia contracte de finanțare europeană  până la aprobarea bugetului de stat pe anul 2019.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *