Doctorul Alexandru Rafila, în conferință de presă la PSD Suceava: Este posibil să ajungem la o dublare a cazurilor de Covid raportate zilnic până la sfârșitul anului

Profesorul dr.  Alexandru Rafila,  membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și candidat al PSD pentru  Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a fost astăzi în Suceava, unde  s-a întâlnit cu medici suceveni  și a participat la o conferință de presă la sediul Organizației județene PSD.

Medicul epidemiolog  a arătat în declarația sa din deschiderea conferinței de presă că vizita sa în județul nostru nu este neapărat electorală și a argumentat de ce:

”Mi-e greu să spun că este o campanie electorală, mai degrabă o dorință de a discuta cu profesioniștii din sistemul de sănătate legat de problemele generate de pandemie. Dacă putem să ajutăm pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai sigur pentru populație.

Ne aflăm într-un moment critic, înregistrăm zilnic peste 10.000 de cazuri de infecții.  Drept consecință avem o afluență mare de pacienți în spitale, aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, cu tendință de creștere, apropiindu-ne de limita acestor secții precum șo numărul mare de decese cauzate infecției cu noul coronavirus.  Trebuie să găsim soluții pentru pacienți. Avem o structură care împarte spitalele în spitale Covid, Spitale suport covid ori spitale care tratează alte afecțiuni. Observăm că de multe ori nu știm ce să facem. Vin pacienți care au nevoie de asistență medicală și de furnizare de oxigen. Nu avem soluții pentru ei, îi ținem în Unitatea de primiri Urgențe. Ce facem cu acești oameni care au nevoie de terapie intensivă? Cîteodată situațiile nu pot fi coordonate la nivel național, trebuie să își găsească rezolvarea la nivel local.

Suceava are o rețea spitalicească serioasă și a trecut printr-o experiență dramatică în primăvară, dar care a antrenat și personalul medical și populația să păstreze anumite măsuri și în momentul de față, județul Suceava înregistrează o medie cumulată de infectare mai mică decât media națională  care este de 5 la mia de locuitori.”

Recomandare: crearea unei structuri coordonatoare a tuturor spitalelor din județ   și identificarea în fiecare spital a zonelor care să permită tratarea pacienților Covid

 

Dar trendul crescător impune luarea unor măsuri. Sunt două lucruri pe care eu le-aș recomanda: crearea unei structuri coordonatoare a tuturor spitalelor din județ  și identificarea în fiecare spital cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică  a zonelor care să permită tratarea pacienților Covid.  Neapărat se impune dezvoltarea capacității de transport a oxigenului  pentru pacienții care se internează în aceste zone.  Este o primă măsură alături de o evaluare a resurselor umane din județ pentru îngrijirea acestor pacienți, care au de multe ori nevoie de îngrijire nu numai pentru boli infecțioase ci și pentru alte patologii cronice.

Dezvoltarea unei structuri coordonatoare a asistenței medicale în toate spitalele din județ,  care să găsească rezolvări în timp real, ar putea fi o soluție care poate fi aplicată imediat alături de oferirea unor condiții minimale măcar pentru asigurarea oxigenului, acolo unde este imperios  necesar.

În ceea de privește numărul de infectări ne aflăm pe un trend ascendent. În mod evident numărul de cazuri va crește iar ceilalți doi indicatori care reflectă gravitatea epidemiei,  numărul de pacienți la terapie intensivă și numărul de decese vor avea tot un trend crescător”.

 Avertisment: este posibil să ajungem la o dublare a cazurilor de Covid raportate zilnic  până la sfârșitul anului

Chiar dacă au fost luate anumite măsuri în ultima perioadă, efectul acestora îl vom vedea peste două – trei – patru  săptămâni. Va mai exista o perioadă de creștere.

Cred că ar trebui să fie o strategie mai bună și mai clară la nivelul Ministerului Sănătății  fiindcă am constatat că și atunci când aveam 600 de cazuri pe zi, și acum cu 10.000 de cazuri pe zi, testăm cam tot atâția pacienți.

Nu reușim să facem suficiente anchete epidemiologice nu le facem la timp, nu testăm inclusiv contacții apropiați ai persoanelor infectate, să putem să îi izolăm și să îi monitorizăm. Nu poți face același număr de teste la un număr în creștere de cazuri fiindcă fiecare dintre aceste cazuri la rândul lor au un număr de contacte care trebuie bine monitorizate.

Efortul nu trebuie să fie doar în partea de dezvoltare a capacității terapeutice ci și în dezvoltarea sistemului de sănătate publică, care să poată să poată să facă anchetele epidemiologice pe de o parte și să poată să testeze un număr mai mare de persoane, proporțional cu creșterea numărului de cazuri de infectare.

Dacă vom asista pasiv la creșterea numărului de cazuri, Sistemul de sănătate va ajunge la o limită atât în ceea ce privește numărul de paturi cât mai ales al personalului calificat să îngrijească pacienții.

Până la sfârșitul anului cred că acest trend ascendent va continua, este posibil să ajungem la o dublare a cazurilor dacă ne uităm la ce se întâmplă în Franța, Belgia, Marea Britanie, raportat la numărul de locuitori. Acolo s-a ajuns la cifre duble față de România. Nu cred că aceste măsuri de sănătate publică vor avea un impact imediat, să inverseze acest trend crescător.  Din păcate, în săptămânile următoare cred că vom asista la o  creștere a numărului de cazuri, important este să le putem identifica și de aceea m-am referit nu numai la creșterea capacității de testare ci și la calitatea testării.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *