Doctorul Petrea Dulgheru cere demiterea șefului jandarmilor dorneni, Bogdan Cruceanu, care a compromis tranchilizarea a doi urși ce făceau ravagii în gospodăriile oamenilor

Medicul veterinar dr. Petrea Dulgheru, președintele Colegilor Medicilor Veterinari Suceava a intrat în conflict deschis cu Bogdan Cruceanu, comandantul Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei, cerând demiterea acestuia ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Motivul acestei solicitări vizează modul total lipsit de profesionalism în care Bogdan Cruceanu a intervenit într-o operațiune de tranchilizare a unor urși, relocați din zona Predealului în Bucovina, fără înștiințarea autorităților locale, care urmau să fie transferați în rezervația de la Zărnești.

Asta după ce, cum se vede și în filmulețul pus la dispoziție de doctorul Petrea Dulgheru, aceștia au început să se plimbe printre proprietățile dornenilor în număr mai mare decât vitele acestora.

Petrea Dulgheru îl acuză de abuz pe Bogdan Cruceanu că, acționând intempestiv și cu atitudine de șef, a compromis procedura de tranchilizare, ba mai mult, l-a amenințat și umilit în public pe medical veterinar care are experiență de vânător și specialist în tranchilizarea animalelor mai mare decât vârsta ofițerului de jandarmi.

Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava a organizat o conferință de presă în care a explicat în detaliu ce s-a întâmplat la Vatra Dornei. Succesiunea de evenimente, pornite cu o săptămână înainte, când un urs a dat iama în gospodăria unui localnic, mâncându-i rațele și găinile, finalizată în noaptea de Paști, este descrisă într-o adresă transmisă chiar atunci de dr.  Petrea Dulgheru primarului municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, prin care îi cere să anuleze contractul  semnat cu Primăria  privind intervenția pentru prevenirea și combaterea atacurilor ursului brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.

Prezentăm în cele ce urmează părțile relevante din conținutul adresei înaintate de medical veterinar dr. Petrea Dulgheru, Primăriei Vatra Dornei:

  ”După ce o ursoaică cu trei pui a fost relocată în orasul Vatra Dornei, în zilelele de 20, 21 si 22 aprilie am alergat în tot judetul pentru a găsi un medic veterinar să vină cu arma cu tranchilizante să capturăm cele doua exemplare de tineret de urs care atacau în fiecare noapte gospodăriile oamenilor.

L-am convins foarte greu pe dr. Ropcean  de la Sadova să vină, pentru ca împreună, să tranchilizăm urșii.

Am ajuns în gospodăria de pe strada Unirii unde eu și dr. Ropcean trebuia să tragem cu armele cu tranchilizante odată, pentru a-i prinde pe amândoi.

Odata cu seara au apărut ursii, iar la un moment dat șeful jandarmilor Cruceanu a început să strige la telefon să ieșim afară, că urșii sunt la vale. Eu aveam foarte bine stabilit ce am de făcut și nu am vrut să abandonez strategia stabilită, iar doctorul Ropceanu a fost convins de Cruceanu, părăsind locul de pândă, făcând o mare greseala.

Urșii erau în grădina la circa 40 de metri, iar atunci seful jandarmilor Cruceanu mi-a anulat competența, (conform articolului 6 din OUG 81 trebuia să conduc și să fac tranchilizarea, preluand comanda de efectuare a tranchilizării, care a fost un esec total. I-am spus,  ca el se ocupă de protecția populației și a noastră, iar de tranchilizare mă ocup eu.

Cruceanu m-a indepartat pe mine, a strigat la dr. Ropceanu să tragă, deși distanța era de peste 40 de metri.

Cruceanu a țipat la mine și a spus să tac, doarece el conduce acțiunea.

Supărat, uimit și umilit m-am retras, iar doctorul Ropceanu a tras,  a ochit bine, dar din cauza distantei mari tranchilizantul nu a penetrat corespunzator, ursii au fugit si au ajuns la granule  la locul stabilit de mine. I-am spus lui Cruceanu să lase ursii în pace, să mănânce granule, ca noi mergem în casă,  și să tragem de pe geam, iar reușita ar fi fost de 100/%. Nu m-a ascultat, a început să fugă după ursi, strigand la doctoral Ropceanu să tragă. Era imposibil de tras. Împreună cu mai mulți oameni a speriat total ursii, care au fugit printre ei în padure.

Seara la PROTV a apărut că la Vatra Dornei tranchilizarea și capturarea ursilor a fost ratată, iar eu  care tranchilizez ursi de peste 16  ani trebuia sa fac aceasta operatiune, iar imaginea mea  de  profesionist a fost anulată de acest  Cruceanu arogant, sfidător și plin de sine care a încălcat OUG 81/2021 prin abuz de functie.

Daca eram lăsat în pace, eu,  împreuna cu dr. Ropceanu, trăgeam amandoi odată, pentru a-i prinde pe amândoi.

În urma acestui eșec total, mi-ați spus (primarul Ilie Boncheș, n.r.) să caut alt medic. În Suceava nu am găsit. Ati vorbit cu doctorii Sabadis de la Bistrita. Le-am prezentat strategia privind tranchilizarea pe care o facusem pentru seara anterioară. Au respectat-o și rezultatele au fost de 100/%.

Cel mai dureros a fost când în 24/04/2022, în noaptea de Inviere, la ora 2.00,  eu puneam siguranța la capacul de la cușca unde era femela de urs și deodată apare Cruceanu urlând la mine, amenințându-mă  că am facut contract ilegal cu Primăria, că suntem niște hoți amandoi, că el este șeful jandarmilor și eu trebuie să fac ce spune el, dacă nu,  mă arestează.

Cum m-am simțit eu, ca medic veterinar în vârstă de 70 de ani, care vreau să fac bine oamenilor din Vatra Dornei și urșilor din Predeal.

La cei 70 de ani pe care îi am și 53 de ani de medicină veterinară, nu accept ca un individ, fie el și Cruceanu să nu răspundă pentru ce a făcut cu mine. Când eu  făceam tranchilizări, el nu era născut. 

Solicit anularea acestui contract pentru a nu implica Primăria sau pe dumnevoastră în demersurile juridice pe care le voi face de acum inainte.

Voi cere demiterea lui Bogdan Cruceanu ministrului de Interne si șefului Jandarmeriei Suceava pentru încălcarea articolului 6 din OUG 81/2019, el fiind responsabil pentru eșecul privind tranchilizarea urșilor din seara de 22/04/2022 precum și pentru atacurile pe care puteau să le facă ursii în momentul în care fugeau printre oameni.”

Doctorul Petrea Dulgheru și-a pus în practică intenția, transmițând ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode o solicitare de demitere a comandantului Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei, Bogdan Cruceanu, în care sunt descrise evenimentele petrecute în săptămâna dinainte de Paști și în noaptea de Înviere și comportamentul ofițerului de jandarmi, argumentând cu prevederi din OUG 81/2021, abuzurile săvârșite, în opinia sa,  de Bogdan Cruceanu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.