Doi cai scăpați de la moarte sigură de polițiști, la Dumbrăveni și Bălăceana cu sprijinul Voluntarilor de la ”Casa lui Patrocle”. Polițiștii avertizează: Cruzimea față de animale se pedepsește cu închisoarea!

Polițiștii suceveni au întocmit două dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “rele tratamente și cruzimi aplicate animalelor“, continuând cercetările în două cauze înregistrate pe raza comunelor Dumbrăveni și Bălăceana. Doi cai au fost ridicați de polițiști cu sprijinul medicilor veterinari și voluntarilor de la Asociația ”Casa lui Patrocle” de la persoane care le-au suspus cruzimilor și violențelor, animalele fiind conduse într-un centru specializat unde vor primi tratament medical și hrană.

 

În a doua zi de Rusalii, polițiștii suceveni au gestionat două cazuri mai puțin obișnuite, dar care vizează o problematic stringentă, în strânsă legătură cu gradul de civilizație și cu implicații la nivelul siguranței comunitare.

Respectarea legii este o prioritate pentru polițiști indiferent dacă este vorba depre siguranța fizică sau patrimonială a persoanelor sau alte aspect ce țin de evoluția unei societăți civilizate.

După ce în săptămânile trecute polițiștii au intervenit în mai multe cazuri de cruzimi asupra unor animale, sesizate prin mijloace directe sau prin mass-media, în cursul zilei de ieri , alături de voluntarii inimoși de la ,,Casa lui Patrocle” am salvat două cabaline, fiind identificate resorturi și proceduri care au permis preluarea acestora și conducerea într-un loc sigur, unde au șansa la o existență normală.

De asemenea, polițiștii au identificat și pe cei suspectați de faptele de cruzime, fiind întocmite dosare penale, la finalizarea cercetărilor urmând a se dispune măsuri procedurale prin unitățile de parchet competente.

Astfel, la data de 08.06.2020, având în vedere imaginile apărute în spațiul public, respectiv pe o rețea de socializare, din conținutul cărora se observă că un bărbat care lovește în mod repetat cu un obiect contondent un cal ce este înhămat la o căruță, la nivelul Poliției Orașului Salcea s-a constituit echipa operativă în vederea identificării acestuia și tragerii la răspundere penală.

Cu sprijinul președintelui Asociației „Casa lui Patrocle” – dna Roxana Ciornei și urmare a desfășurării activităților investigative, persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată ca fiind un bărbat de 28 ani, din comuna Dumbrăveni. Polițiștii s-au deplasat la locuința acestuia unde a fost identificată și cabalina prezentând răni vizibile. În vederea examinării s-a solicitat sprijinul Direcției Sanitar Veterinare la fața locului asigurându-se prezența medicului din cadrul acestei instituții și a medicului din cadrul circumscripției sanitar-veterinare Dumbrăveni. În urma examinării medicale a cabalinei s-a constatat că aceasta prezenta leziuni la nivelul picioarele din spate, motiv pentru care animalul a fost preluat cu o autoutilitară specializată de către Asociația „Casa lui Patrocle” și transportată la un centru de îngrijire. De asemenea, cabalina a fost examinată cu cititorul de microcipuri constatându-se că nu este cipată. La locuința bărabtului de 28 de ani au mai fost identificate 6 cabaline, toate fără cip, urmând a fi efectuate verificări pentru a se stabili proveniența acestora și legalitatea deținerii.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii “rele tratamente și cruzime aplicate animalelor “ faptă prev. și ped.  art. 6 alin.2 lit. k) și j) din Legea 205/2004.

Tot ieri, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Șcheia au intervenit la un caz  de pe raza comunei Bălăceana, unde o persoană și-a bătut calul după care l-a lăsat în șanț cu tot cu căruță.

S-a stabilit că la 08.06.2020, în jurul orelor 20.00, un tânăr de 21 ani, din com. Berchișești, se deplasa cu atelajul hipo tras de un cal pe raza com./sat Bălăceana iar în dreptul unui imobil, calul a intrat într-un șanț de pe partea dreaptă a sensului de mers, șanț adânc de aproximativ un metru. Căruțașul a luat biciul și a început să lovească violent calul peste spate pentru a scoate căruța din șanț, dar văzând că nu poate să iasă din șanț a lăsat calul cu căruța acolo și s-a deplasat pe jos spre centrul satului Bălăceana. În momentul în care polițiștii au ajuns la fața locului, calul prezenta excoriații pe spate și șchiopăta. Au fost identificați doi martori care au relatat agresiunea.

Polițiștii, împreună cu președintele Asociației „Casa lui Patrocle” au contactat medicul veterinar ce are competență pe raza com. Bălăceana, ulterior cabalina a fiind preluată de către Protecția animalelor și transportată la un adăpost pentru animale unde va rămâne până la finalizarea cercetărilor.

Polițiștii au întocmit tânărului de 21 de ani un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “rele tratamente și cruzime aplicate animalelor “ faptă prev. și ped.  art. 6 alin.2 lit. k) și j) din Legea 205/2004.

Polițiștii reamintesc că în conformitate cu Legea 205/2004 privind protecția                    animalelor deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora  X Jurisprudenta  un adăpost corespunzător;      hrană şi apă suficiente; posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie;
asistenţă medicală. Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

Prin cruzime faţă de animale se înţelege:
    a) omorârea animalelor, cu intenţie;
    b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
    c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
    d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
    e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
    f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
    g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
    h) maltratarea şi schingiuirea animalelor;
    i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
    j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace;
    k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
    l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
    m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *