Dosar penal, material lemnos confiscat și vehicul în valoare de 30.000 Euro indisponibilizat pentru transport ilegal de lemn, la Vadu Moldovei

Joi după amiază, pe la ora 15:20, patrula de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu și acționând în vederea valorificării unor informații privind  transporturile ilegale de material lemnos efectuate de către operatori economici din raza de competență, au oprit în trafic pentru control pe DJ 155A, o autoutilitară ce se deplasa din direcția Râșca – Bogdănești.

Autoutilitara era condusă de către un localnic, căruia i s-au solicitat pentru control documentele  personale, cele ale autoutilitarei precum și cele pentru incărcătura transportată. Acesta a înmânat documentele personale  precum și cele ale autoutilitarei.

Pentru incărcătura transportată  conducătorul auto a prezentat pe suport electronic  avizul pentru un volum de 5,04 m3 lemn rotund brad. S-a procedat la verificarea avizului în aplicația Sumal.control rezultând faptul că acesta este valabil iar traseul GPS corespunde cu intinerariul parcurs de la locul de încărcare și până la locul opririi.

Întrucât materialul lemnos era transportat în container acoperit cu o prelată, iar din  pozele încărcate în platforma electronică Sumal.2 nu se observa niciun sortiment de material lemnos, s-a solicitat conducătorului auto decopertarea încărcăturii din container.

După ferirea prelatei s-a observat că încărcătura nu era cea din aviz, lemnos sub formă de așchii fiind într-o cantitate mult mai mare.

În continuare s-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Râșca pentru inventariere materialului lemnos transportat.

În urma inventarierii efectuate de către 2 delegați din partea Ocolului Silvic Râșca s-a stabilit faptul că în container materialul lemnos transportat este sub formă de așchii sau particule din lemn Brad și Molid în volum de 11,975 mc3 iar nu lemn rotund în volum de 5,04 m3.

Materialul lemnos transportat nu beneficiază de proveniența legală dată de aviz  care se referă la 5,04 m3 lemn rotund brad iar nu pentru 11,975 mc3 așchii din lemn brad și molid, astfel că materialele lemnoase transportate sunt fără proveniență legală.

În aceste condiții s-a dispus sancționarea contravențională a  societății emitente avizului cu amendă în sumă de 3000 lei în temeiul art. 19 alin. 22  lit a) din Legea 171/2010 privind contravențiile silvice.

De asemenea, având în vedere volumul încărcăturii, s-a întocmit  dosar penal  sub aspectul săvârșiri infracțiunii de  ”transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 22 din Legea 46/2008 Codul silvic.

Totodată, materialul lemnos în volum de 11,975m3, în valoare de 1.137,62 lei a fost reținut și predat în custodia Ocolului Silvic Râșca.

Autoutilitara prevăzută cu macara hidraulică și graifăr, în valoare de 30.000 euro a fost indisponibilizată.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *