Dosarul depozitului de deșeuri de la Mestecăniș, va fi gestionat de o firmă de avocați privată, pe cheltuiala Consiliului Județean

Cel mai sensibil punct de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare  de astăzi a Consiliului Județean Suceava a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare a Consiliului Județean Suceava și a Instituției Președintelui Consiliului Județean Suceava în dosarul nr. 3655/117/2018, înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj.

Este vorba despre angajarea unei firme de avocatură care să apere interesele județului Suceava în procesul deschis la Cluj de către ”Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu”, care solicită anularea hotărârii CL Pojorâta din 16.09.2009 privind aprobarea PUZ aferent Depozitului de Deșeuri Pojorâta, anularea în parte a autorizației de construire din 3.10.2012 eliberată de președintele CJ Suceava exclusiv în ceea ce privește autorizarea lucrărilor de construcții privind Depozitul Ecologic de Deșeuri de la Pojorâta, desființarea construcției Depozitului Ecologic de Deșeuri Pojorâta, edificat în baza autorizației de construire din 3.10.2012.

Cu alte cuvinte, juriștii entităților publice implicate în sistem nu pot face față avocaților angajați de structurile neguvernamentale care au obținut o sentință în favoarea locuitorilor de pe muntele Mestecăniș. Aceștia sunt  nemulțumiți că vor avea de suportat, tocmai ei, cei trăiți în puritatea aerului din Obcinele Bucovinei, miasme neîmbietoare până la sfârșitul vieții venite dinspre viitorul depozit de deșeuri.  O firmă de avocatură din Cluj a obținut o sentință favorabilă muntenilor, într-un alt dosar.

Dar lucrurile s-au complicat atunci când s-a ajuns ca în instanță să se ceară desființarea Depozitului Ecologic de la Pojorâta – Mestecăniș. De-acum este vorba despre bani purjați spre acest gen de investiții din bugetul european. Dacă avocații angajați de cei care doresc desființarea în totalitate a depozitului ecologic de pe vârful Mestecănișului vor avea câștig de cauză, zecile de milioane de euro investite deja de UE, vor trebui restituite până la ultimul euro-cent.

În acest moment, consilierii județeni PNL și PSD  au considerat că trebuie să lase pe ultimul plan disputele politice și să voteze împreună pentru angajarea unei case de avocatură eficiente, nu pentru că juriștii Consiliului Județean n-ar fi pricepuți dar acestora nu le permite timpul să se ocupe de o asemenea provocare juridică. Juriștii publici vor pune la dispoziție documentele necesare pentru casa de avocatură ce va prelua în administrare interesele Consiliului Județean Suceava în fața instanțelor de judecată. Casa de avocatură va fi plătită din fondurile proprii ale Consiliului Județean, inclusiv din capitolul bugetar destinat protejării mediului.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *