Mopan Suceava
ActualitateSanatate

Două decese cauzate de gripă în județ, primul caz de fluronă (infectare concomitentă cu Covid și gripă), la un bebeluș. Recomandări ale DSP

Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis un buletin informativ conținând informații și recomandări privind cazurile de gripă înregistrate în ultima perioadă în județul nostru, la nivel națiol fiind instituită starea de alertă epidemiologică.

Astfel, o femeie de 83 de ani a decedat pe data de 13.01.2023 la Spitalul Județean de Urgenta Suceava din cauza gripei de tip A, fiind al doilea deces cauzat de gripă, înregistrat în acest sezon rece în județul Suceava. Pacienta avea afecțiuni pulmonare și cardiace preexistente, cu insuficiență respiratorie severă.

În plus, primul caz de fluronă în județul Suceava a fost semnalat pe data de 13 ianuarie 2023.

Un bebeluș de cinci luni a fost dus la Spitalul Judetean de Urgență Suceava  deoarece prezenta stare generală alterată și temperatură mare,  a fost  testat pentru Covid-19 și gripă, iar rezultatul testelor rapide a fost concludent – dublă infectare. Bebelușul a fost confirmat atât cu gripă cât și cu Covid-19. Copilul a rămas internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Suceava iar medicii sunt optimiști în privința stării lui de sănătate.

La nivelul unităților sanitare cu paturi  din județul Suceava, în care sunt internați și tratați pacienții cu gripă, este asigurat necesarul de medicament antiviral Tamiflu (peste 4000 capsule).

DSP Suceava reia și subliniază importanța aplicării  măsurilor generale recomandate, în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei :

  1. a) contactarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea şi eventuale investigaţii suplimentare;
  2. b) adresarea la centrele de evaluare/centrele de permanenţă organizate la nivelul judeţului;
  3. c) respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă;
  4. d) menţinerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  5. e) evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi purtarea măştii de protecţie;
  6. f) continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populaţia expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicaţii ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecţiuni cronice respiratorii sau cardiace.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *