Două femei care înșelau persoane în vârstă, singure sau consumatoare de alcool, făcând împrumuturi în numele acestora, băgate în arest. Femeile au avut 14 complici care au emis adeverințe de venit false sau au semnat contractele de împrumut

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vatra Dornei, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetului local instrumentează un amplu dosar privind fapte de „înșelăciune”, „fals” și „uz de fals”. Polițiștii au făcut 3 percheziții și au dispus reținerea pentru 24 de ore a două persoane bănuite că au produs prin artificii financiare ilegale un prejudiciu de peste 90.000 lei.

Ieri, 11.05.2019, Poliția municipiului Vatra Dornei a pus în aplicare 3 mandate de perchiziție pe raza comunei Dorna Candrenilor, la domiciliul unei femei de 46 de ani, a unei femei de 51 de ani și la punctul de lucru al unei societăți comerciale.

Astfel, la 25.03.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale față de 16 persoane pentru săvârșirea a 46 de infracțiuni, respectiv: „înșelăciune”, „fals” și „uz de fals”, stabilindu-se că, în perioada 2015 – 2018 femeia de 46 de ani din comuna Dorna Candrenilor, a identificat persoane în vârstă, singure sau cunoscute ca și consumatoare de băuturi alcoolice, pe care, sub pretextul că are probleme grave în familie le-a indus în eroare, determinându-le să facă împrumuturi pe la diferite unități bancare sau nebancare, banii împrumutați fiind luați de aceasta.

Totodată, cu complicitatea  lucrătorilor de la  instituțiile bancare și nebancare, contractele erau încheiate fără ca persoanele să fie de față pentru a le semna. 

Mai mult, pentru a obține împrumuturile, femeia s-a folosit de adeverințe de venit false sau a falsificat cupoane de pensii  în așa fel încât persoanele în cauză se fie eligibile pentru împrumut.

Astfel, femeia de 46 de ani și cea de 51 de ani, din aceeași localitate, s-au folosit de copii după buletin sau cărți de identitate ale unor persoane care nu au cunoștință de împrumuturile contractate, semnăturile  acestora fiind falsificate de persoana care a beneficiat de bani, cu acordul angajaților de la instituțiile bancare sau nebancare care acordau  creditul.

Pentru ducerea la îndeplinire a activității infracționale, cele 2 femei au beneficiat de complicitatea  altor 14 persoane care au emis adeverințe de venit false sau au semnat contractele de împrumut, având calitate de titular de împrumut sau girant, cu toate că, au știut faptul că unele acte sunt false sau falsificate sau unele persoane stipulate în contract nu au fost de față, prejudiciul fiind de peste 90.000 lei. 

După audierea în calitate de suspecte, cele 2 femei au fost reținute pentru 24 de ore, fiind încarcerate  în arestul I.P.J. Suceava, urmând ca, la 12.05.2019 să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, pentru stabilirea unor măsuri preventive.

Polițiștii atrag încă o dată atenția să nu girați pentru împrumuturi bancare și să nu vă implicați în alte tranzacții financiare dacă sunteți contactați de persoane necunoscute. Aparentele beneficii financiare pe care le puteți obține se pot transforma ușor în prejudicii cu valoare mare și pot atrage, totodată, răspunderea penală conform legii.

Nu înmânați documentele de identitate altor persoane și nu semnați contracte sau documentații fără a vă însuși conținutul acestora.

Manifestați prudență în orice activitate care implică răspundere financiară pentru a nu deveni victime ale înșelăciunilor prin diverse moduri de operare.

Nu uitați….escrocii sunt printre cele mai convingătoare persoane. Tocmai pe aceasta se bazează și ei când vor să profite de încredrea dumnoavoastră.

Fiți responsabili și acționați preventiv.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *