Mopan Suceava
Actualitate

Două sucevence escrocate de la distanță. Una a rămas fără un bilet de festival, cealaltă, o bătrână de 81 de ani, păcălită prin metoda ”accidentul”

Polițiștii suceveni au transmis că la data de 08.04.2024, orele 18:00, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o femeie cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune.

S-a constituit echipa operativă care  a stabilit că la data de 23.03.2024, persoana vătămată a postat pe un site de socializare un anunț în care arăta că dorește să vândă un bilet la un festival de prestigiu contra sumei de 750 lei.

În data de 06.04.2024 aceasta a fost contactată de către un utilizator care i-a specificat că doreșțe să achiziționeze biletul respectivși care i-a solicitat să schimbe datele cu caracter personal de pe biletul acesteia prin intermediul unui site indicat, după care îi va oferi prin transfer bancar suma solicitată.

Persoana vătămată a fost de acord, a schimbat datele sale, cu datele oferite de către escroc, trecând biletul pe numele acestuia. Ulterior, femeia a fost blocată de către utilizatorul respectiv, fără a primi suma de bani pe care o solicitase.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „înșelăciune”.

 

În data de 06.04.2024, în jurul orei 20.10, o femeie în vârstă de 81 ani, din orașul Siret, însoțită de către fiul ei s-a prezentat la sediul Poliției orașului Siret și a sesizat faptul că în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 15.30 a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care i-a comunicat faptul că un alt fiu al său, care se află în Spania, a suferit un accident urmând să sufere o amputație și solicită o sumă de 7000 euro pentru a interveni la doctor.

Femeia a comunicat persoanei că deține doar suma de 14.500 lei, aspect cu care cel din urmă a fost de acord, așa încât, la aproximativ 10 minute, la poarta acesteia a apărut un individ, căruia bâtrâna i-a înmânat suma de 14.500 lei.

Ulterior aceasta a fost sunată de către fiul acesteia care locuiește Botoșani, căruia i-a povestit cele întâmplate, ocazie cu care și-a dat seama că a fost înșelată, după care acesta din urmă l-a sunat pe fratele său din străinătate care i-a comunicat că nu a suferit niciun accident și nu solicită nicio sumă de bani.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,înșelăciune

 

Recomandări preventive

 

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru  eliberarea rudei  din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

Victimele sunt contactate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.

În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

 

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

 

Referitor la înșelăciunile din domeniul COMERȚULUI ON-LINE, polițiștii vă sfătuiesc:

 

– Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau căutaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, ori produsul, nu este unul fals;

– Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;

– Nu cumpărați produse nesolicitate, oferite prin email (poștă electronică);

 

– Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.

Polițiștii atenționează despre existența mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin transmiterea unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului /calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (ultima categorie poate fi asimilată și metodei cunoscute sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *