DOŻYNKI-SĂRBĂTOAREA ROADELOR PE 16 SEPTEMBRIE 2018 LA SOLONEŢUL NOU. EVENIMENT ORGANIZAT DE UNIUNEA POLONEZILOR DIN ROMÂNIA ÎN CADRUL ZILELOR CULTURII POLONE

Uniunea Polonezilor din România organizează duminică, 16 Septembrie a.c., la Soloneţul Nou, Sărbătoarea Roadelor sau aşa cum este ea cunoscută de comunitatea poloneză – Dożynki.
Începând cu anul 2006 Uniunea Polonezilor din România organizează Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.
Această celebrare prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România.
Fiecare din localitățile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri.
Dożynki este o sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului.
Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.
„Vă aşteptăm cu drag să fiţi alături de noi”, transmit organizatorii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.