Politica

Dr. Maricela Cobuz, Deputat PSD de Suceava: a fost adoptată legea prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale

Dr. Maricela Cobuz, Deputat PSD de Suceava a transmis un comunicat prin care informează asupra adoptării de către Camera Deputaților, în calitate de forum decizional, miercuri, 18 septembrie 2019, cu 281 de voturi pentru,  a Legii prin care persoanele fără CNP vor avea acces la serviciile medicale.

“În calitate de coinițiator am votat pentru adoptarea Proiectului de Lege (PL-x 660/2018) care prevede accesul la serviciile medicale pentru copiii cu vârsta până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele de sănătate, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victimele traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă și nu dețin cod numeric personal.

Anual, în România, sunt abandonați în maternități sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Conform datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuții abandonați în maternitate nu aveau identitate. Există, de asemenea, un procent de 10% dintre minorii aflați în centrele de plasament care nu au un certificat de naștere.

În prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile și un an. Peste 160 de mii de români nu au carte de identitate, aceștia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document.

În calitate de medic pediatru salut decizia adoptării de către Parlament a proiectului de lege și consider că accesul la serviciile medicale este un drept fundamental pentru fiecare roman”, transmite Maricela Cobuz.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *