Dr. Maricela Cobuz – Deputat PSD Suceava: militez în permanență pentru sănătatea populației, astfel încât persoanele care au fost depistate cu boli incurabile să beneficieze de tratamente moderne, de ultimă generație

Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava, a transmis un comunicat prilejuit de sărbătorirea la 4 februarie 2020, în întreaga lume, a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, care are ca temă pentru 2019-2021 ”I Am and I Will” (Sunt și voi fi), militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii.

Maricela Cobuz transmite că inițiativa are drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

”Educația pentru sănătate și conștientizarea importanței profilaxiei pentru orice boală, dar mai ales pentru bolile incurabile, au devenit mai mult decât vitale în secolul XXI.

În prezent, 8,2 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 39 și 60 de ani). În România, lupta împotriva cancerului s-a instituit prin Legea 274 din 2015, prin care s-a declarat ziua de 4 februarie — Ziua luptei împotriva cancerului.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentație a fructelor și legumelor, consumul de alcool și tutun.

Guvernul PSD a implementat numeroase programe de screening, finanțate nerambursabil de Uniunea Europeană și a achiziționat 8 autospeciale pentru depistarea cancerului de col uterin.

Ca deputat în Comisia pentru sănătate şi familie şi medic pediatru voi milita în permanență pentru sănătatea populației, astfel încât persoanele care au fost depistate cu boli incurabile să beneficieze de tratamente moderne, de ultimă generație”, a transmis Maricela Cobuz.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *