Dr. Maricela Cobuz, deputat PSD Suceava: ”România are prea puține teste pentru virusului covid-19, iar în condițiile unor testări insuficiente persoanele asimptomatice pot răspândi această infecție”

Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz a transmis printr-un comunicat de presă îndemnul către actualul Guvern să ofere informații complete despre răspândirea bolii dar și să găsească soluții pentru achiziționarea de teste și echipamente necesare actului medical în condiții sigure. ”Guvernul PNL trebuie să ia exemplu de la aleșii locali ai PSD care au cumpărat deja aparate de testare pentru coronavirus” a declarat deputatul Maricela Cobuz, care a mai arătat că ” România are prea puține teste pentru virusului covid-19, iar în condițiile unor testări insuficiente persoanele asimptomatice pot răspândi această infecție”, îi, pe de altă parte, ”sănătatea nu are culoare politică”.

Publicăm mai jos conținutul integral al comunicatului de presă transmis de deputatul PSD Maricela Cobuz, doctor în medicină:

Întreaga lume se confruntă astăzi cu un inamic invizibil, covid-19, care provoacă decesul a sute de persoane zi de zi.

Până în prezent, au fost infectați 245.987 de persoane, din care s-au vindecat 88.465 de pacienți și au murit 10.048 de oameni.

Conform statisticilor, în România există în total 277 de cazuri de infecție cu virusul covid-19, 25 de persoane care s-au vindecat și nici un deces.

În această perioadă, un număr foarte mare de români au revenit în țară din zonele afectate. Este foarte corectă măsura de carantină sau autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, dar cel mai corect ar fi să putem testa fiecare persoană revenită în țară și fiecare persoană care prezintă simptome respiratorii.

România are prea puține teste pentru virusului covid-19, iar în condițiile unor testări insuficiente persoanele asimptomatice pot răspândi această infecție. Guvernanții PNL au fost preocupați în ultima perioadă de privatizarea sistemului de sănătate, de alegeri anticipate și alegerea în două tururi, în timp ce țările din Europa deja se luptau cu noi cazuri de coronavirus.

Nu este corect ca suspecții de infectare cu coronavirus să nu fie testați doar din lipsa testelor. Este de datoria Guvernului PNL și a Ministerului Sănătății să adopte urgent o strategie privind achiziționarea de teste și echipamente necesare actului medical în condiții sigure.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, trebuie să comunice românilor câte teste mai sunt disponibile, iar Ludovic Orban trebuie să înțeleagă că sănătatea nu are culoare politică. Nu trebuie să mai existe personal medical lăsat fără nici o apărare în fața acestei pandemii, fără echipamente necesare, măști, mănuși, soluții dezinfectante. Aceasta ar fi trebuit să fie preocuparea liberală încă de la începutul anului 2020, nu alegerile în două tururi sau alegerile anticipate.

Guvernul PNL trebuie să ia exemplu de la aleșii locali ai PSD care au cumpărat deja aparate de testare pentru coronavirus. Autoritățile din Bistrița, Mehedinți și Maramureș au achiziționat echipamente și kituri PCR, necesare testării suspecților cu virusul covid-19.

În Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” a oferit Spitalului Județean de Urgenţă o nouă linie de echipamente ce permite efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienți.

Conform declarațiilor lui Hans Kluge, director pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Europa este epicentrul pandemiei. Lipsa testelor duce la creșterea numărul cazurilor de infecție cu virusul covid-19. Identificarea contacților celor bolnavi rămâne cheia stopării răspândirii acestei boli. În lipsa testării, cazurile nu pot fi izolate și lanțul infectărilor nu poate fi oprit.

Este timpul să fim empatici cu cei din jur și să nu etichetăm persoanele ca fiind victime sau cazuri de covid-19, dar și responsabili în a respecta măsurile generale recomandate de OMS. Nimeni nu s-a îmbolnăvit intenționat. Este timpul să fim mai precauți, să avem grijă de sănătatea noastră, doar astfel îi putem proteja pe cei dragi și familiile noastre.

 

Please follow and like us:

One thought on “Dr. Maricela Cobuz, deputat PSD Suceava: ”România are prea puține teste pentru virusului covid-19, iar în condițiile unor testări insuficiente persoanele asimptomatice pot răspândi această infecție”

 • 20 martie 2020 la 13:08
  Permalink

  COVID-19 e boala.
  SARS-CoV-2 este virusul care este cauza bolii COVID-19
  corona este familia din care face parte virusul SARS-CoV-2

  simplu!

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *