Politica

Dr. Maricela Cobuz: România are obligația morală de a realiza Banca națională de sânge și produse derivate. Plasma pacienților vindecați de virusul covid 19 ar fi salvatoare pentru alți pacienți infectați

Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz, a adresat ministrului Sănătății o interpelare cu privire la stadiul proiectului privind construirea și operarea unei Bănci Naționale de Sânge, plasmă umană și celule stem. Interpelarea vine în contextul în care, din cauza pandemiei cu covid 19, sunt din ce în ce mai puțini donatori de sânge, precizează Maricela Cobuz.

Aceasta spune că, în noua execuție bugetară europeană, România are obligația morală de a realiza această bancă națională de sânge și produse derivate. Plasma pacienților vindecați de virusul covid 19 ar fi salvatoare pentru alți pacienți infectați.

”România trebuie să aibă mai multă implicare în ceea ce privește programele de dezvoltare cu finanțare europeană nerambursabilă. Dacă nici banii europeni nerambursabili nu vor fi folosiți în acest sens, din păcate înseamnă că sănătatea nu reprezintă o prioritate. Răspunsul haotic al ministrului liberal al sănătății la interpelare denotă că nu cunoaște importanța domeniului.

Pentru PSD, sănătatea a fost întotdeauna o prioritate în execuția bugetară, în care s-a dorit crearea unui program operațional Sănătate, pentru a exista o finanțare consistentă pentru investiții în asistență medicală, în ambulatoriu și pentru primiri urgențe.

În prezent, ca o continuare a politicilor PSD, s-a creat Programul Operațional Sănătate multi-fond, prin care România va gestiona o parte din banii europeni din cadrul financiar multianual 2021-2027. Programul va include linii de finanțare nerambursabilă pentru domenii cum ar fi infrastructura și dotările ambulatoriilor sau spitalelor, cercetarea medicală, informatizarea, programele de screening/depistare precoce a bolilor și modernizarea sistemului de transfuzie.

Prin  Programul Operațional Sănătate se vor putea dezvolta rețelele de medicină şcolară, inclusiv a celei stomatologice, ca parte a asistenţei medicale primare adresate copiilor şi tinerilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Pin Axa prioritară 6 din Programul Operațional, sistemul medical va putea să devină mai performant prin refacerea și modernizarea sistemului informatic CNAS, prin dezvoltarea observatorului național pentru date în sănătate, dar și implementarea de soluții digitale în infrastructura din sănătate prin digitizarea internă și externă a instituțiilor medicale.

Ca medic pediatru consider că sănătate și educație reprezintă întotdeauna piloni importanți în dezvoltarea societății. Investițiile în infrastructura și aparatura medicală, în școli și programe educaționale trebuie să fie o prioritate pentru fiecare Guvern”, indiferent de apartenența politică, a transmis Maricela Cobuz.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *