Dr. Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava: Culpabilizarea personalului medical nu este nici constructivă și nici onorantă pentru un general medic al Armatei Române

Doctorul Sorin Hâncu, în calitate de președinte al Colegiului Medicilor Suceava a transmis un mesaj prin care reacționează la declarația făcută de secretarul de stat dr. general Ionel Oprea, cel care supervizează gestionarea situației de la Spitalul Județean Suceava făcută acum două  zile. Reamintim că generalul Ionel Oprea a declarat pentru Monitorul de Suceava că la Spitalul Județean ”o parte din cadrele medicale refuzau să poarte aceste echipamente, iar aceasta este una din explicațiile pentru care aici sunt atât de mulți medici și asistenți infectați cu COVID-19”, adăugând: ”Chiar vă rog să mă citați cu această declarație”.

Iată mesajul doctorului Sorin Hâncu, fost director al Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava timp de 8 ani:

Îmi exprim indignarea și revolta față de declarațiile fără nici o legătură cu realitatea făcute de dl. general Ionel Oprea care a afirmat că medicii și asistentele sunt de vină pentru dezastrul epidemiologic de la Suceava. Adevărul este următorul (poate citește și dl.general ):
– echipamentele de protecție au lipsit de mult timp la spitalul județean, fapt semnalat de Colegiul Medicilor Suceava printr-un protest public.
– testarea personalului nu s-a făcut și nici acum nu este finalizată.
– management cu mari deficiențe, lipsă de comunicare și de orice strategie față de epidemia anunțată.
– lipsa protocoalelor și a procedurilor de urmat în astfel de situații deși Spitalul județean Suceava este acreditat și reacreditat de ANMCS.
– lipsa medicamentelor și a protocolului terapeutic.
Cred că acum este important ce măsuri se iau și așteptăm cu nerăbdare rezultate palpabile . Culpabilizarea personalului în maniera „acarul Păun ” nu este nici constructivă și nici onorantă pentru un GENERAL MEDIC AL ARMATEI ROMÂNE de la care Bucovina și întreaga țară așteaptă mult mai mult.
Dr.Sorin Hâncu
medic primar chirurgie generală
Președinte al Colegiului Medicilor Suceava.

Please follow and like us:

6 comentarii la „Dr. Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava: Culpabilizarea personalului medical nu este nici constructivă și nici onorantă pentru un general medic al Armatei Române

 • 5 aprilie 2020 la 6:52
  Permalink

  Ceea ce spune generalul nu este neadevărat: ”o parte din cadrele medicale refuzau să poarte aceste echipamente, iar aceasta este una din explicațiile pentru care aici sunt atât de mulți medici și asistenți infectați cu COVID-19”.
  Asta nu înseamnă că dr. Hâncu nu are dreptate când spune ceea ce spune și, între altele, lucrul cel mai grav, despre: ”lipsa protocoalelor și a procedurilor de urmat în astfel de situații, deși Spitalul județean Suceava este acreditat și reacreditat de ANMCS”.
  Iată, până la vârful vîrfului, acolo unde se fac acreditarea și reacreditarea (pe bază de îndeplinire a unor standarde de conformitate și de performanță medicală!) s-a ajuns cu influența care determină falsificarea realității din interes pentru fațadă, laude, diplome de merit, decorații.
  Așa fac unii în România, iar cei ce vor să dea vina pe ”acarul Păun” la Suceava sunt dintre aceia!
  Este adevărat că, pe de altă parte, vor trebui produse niște dovezi că măcar unii dintre medicii din Suceava au văzut, au fost sensibili și au sesizat ”managementului nemedical” (neprofesionalizat în relație cu specificul spitalicesc) neregulile, neajunsurile, falsurile…
  Numai așa se uzează onest de dreptul la cuvânt, la replică, la revoltă. Oriunde, dar mai ales printre medici.

  Răspunde
  • 5 aprilie 2020 la 9:05
   Permalink

   Sa spui ca personalul nu a vrut sa se protejeze e ceva halucinant. Hoții aceștia cred ca dacă vor repeta la nesfârșit o inepție va deveni la un moment dat realitate. De ce nu se ocupau posturile de personal scoase la concurs? Erau 5 pe loc și nimeni nu era capabil sa ia examenul. Plecați după aceea în străinătate erau angajați în alte state asa incompetenți cum erau ei. Acolo nu se cer mii de euro pentru un loc de munca. MAI OPRIȚI-VĂ DIN FURAT!

   Răspunde
   • 6 aprilie 2020 la 12:27
    Permalink

    Domnule Președinte al Colegiului medicilor Suceava , intervenția d-voastră nu face decât sa întărească acuzațiile . Ca orice șef ați făcut hartii care sa va acopere și sa va păstreze scaunul călduț . Problemele Spitalului ne erau rezolvabile din pix și hârtie întocmind in 5 min o adresa către cine știe cine , adresa ajunsă la gunoi probabil . Sunt curioasa câte răspunsuri ați primit și ce ați făcut mai departe , câte petiții ați făcut conform legislației in vigoare și dacă ați luat urma lor , in cazul in care nu ați primit răspuns., când și unde ați fost in audiență , câte sesizări penale ați făcut dacă ați știut despre nereguli ale conducerii Spitalului Județean , cate interventii de alta natura gen presa scrisă , televiziune sau lideri politici etc Și ar mai fi un adevăr mare : v-ați crezut Dumnezei numai pentru ca ați studiat medicina și nu mai era nimeni ca voi . Conducerea actuala este net superioară și se vede ca nu va place subordonarea și disciplina Dumnezeilor închipuiți . Ați salvat vieți . Da . De aceea v-ați făcut doctori și ați depus un jurământ! Nu sunteți mai presus de un inginer, un profesor un jurist ! Ați făcut armata la TR sau deloc așa ca nu știți sa ascultați de nimeni ! Este cazul sa o faceti ! Știți ce am observat eu in Spitalul Județean Suceava ? Parada modei , a tocurilor , a chiloților tanga sub pantaloni mulați ,a unghiilor false ‘ a telefoanelor mobile , parada stetoscoapelor după gât deși unii dintre voi nu aveți nevoie de stetoscop ! Și am mai văzut cum alergați la clinicile private neglijând pacienții . Activitatea medicilor trebuie reglementată : ori la stat ori la privat ! Mai lăsați loc și medicilor tineri sa facă cariera pentru ca este bine știuta calea conform căreia șeful de secție face tot și arunca câte os celor pe care ii are in gratie . Nu va convine : Demisia . Pana acum nu va deranjat lipsa medicamentelor pentru bolnavi nici lipsa protocoalelor care v -ar fi îngrădit parada cum nu va deranjat nici salariul enorm pe care îl aveți . Cât despre eradicarea șpăgii nu cred ca a fost decât un text care dădea bine .Atât . Unde greșesc ? Luminați-ma voi va rog și retrag tot ce am spus .

    Răspunde
  • 5 aprilie 2020 la 15:23
   Permalink

   Oare de ce sint doi manageri, dintre care unul e medical?!

   Răspunde
   • 6 aprilie 2020 la 13:30
    Permalink

    Manager e unul singur. Al doilea este „director medical”. Management face numai managerul si el este seful oricarui director.

    Răspunde
 • 6 aprilie 2020 la 7:38
  Permalink

  Interesant de văzut cum a obținut spitalul asemenea punctaj, în lipsa protocoalelor și a procedurilor. Raportul trebuie să fie public – pentru evaluarea oricărei instituții publice. Autoritatea care evaluează se numește, pe scurt, ANMCS. Standardele sunt publice – dacă reușești să deschizi site-ul lor. Nu am izbutit, din 5 încercări. Așadar, ANMCS ar trebui să explice contradicția. Să facă public Raportul. Sau cel puțin să facă site-ul accesibil.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *