Mopan Suceava
Evenimente

”Dragostea în era smartpfone – Eros, logos@agape”, conferință Mihail Neamțu la Casa de Cultură Vicovu de Sus, luni, 22 mai

Luni, 22 mai 2023, va conferenția la Casa de Cultură din orașul Vicovu de Sus, cunoscutul autor Mihail Neamțu, doctor în teologie al reputatului King’s College London.

Primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, a adresat comunității invitația de a participa la conferința ”Dragostea în era smartpfone – Eros, logos@agape”, susținută de Mihail Neamțu:

”Toți tinerii caută modele de viață, exemple de oratorie strălucită și povești pilduitoare, care ne pot extrage din forfota zilei. Iată doar câteva motive pentru a veni în inima Bucovinei, la Vicovu de Sus, pentru a-l asculta pe Mihail Neamțu, scriitor român educat în Occident, între München, Londra și Washington DC.

Ești așteptat cu drag, luni, 22 mai, la ora 14:00, la Casa de Cultură. Nu uita să inviți și o persoană dragă sufletului tău. Vei avea parte de o experiență memorabilă!”

 

Mihail Neamțu este licențiat în filosofie și teologie ortodoxă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A  fost student Erasmus la Universitatea Ludwig Maximilian din München (2000-2001).

A obținut titlul de Master of Arts în patristică la University of Durham (2002) în Marea Britanie. Research Fellow (2005-2006) & Guest of the Rector, New Europe College (2006-2007).

Are un doctorat în teologie la King’s College London (Universitatea din Londra) cu o teză despre „The Nicene Christ and Desert Eschatology” (2008) dar și studii post-universitare la Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC.

Bibliografie Mihail Neamțu (Wikipedia):

Bufnița din dărâmături (2005, 2008) a stârnit numeroase comentarii în presă, fiind nominalizat de unii critici literari pentru categoria debut eseistic. Autorul s-a remarcat prin susținerea unui dialog instituțional între Biserică și modernitate. A scris în favoarea reformei învățământului confesional, bazat pe o viziune deschisă a unui creștinism integru dar polifonic, criticînd totodată birocrația ecumenistă și tentația clericalizării. Neamțu s-a disociat de orice mesianism teologico-politic și de curentul agrarian (‘neopășunist’). Refuzând anexarea în trena unui paseism utopic, Neamțu a susținut teza conform căreia „creștinismul mileniului III va fi urban sau nu va fi deloc”.

Povara libertății (2009) a pus în discuție dezbaterile conservatorilor nord-americani și definițiile contradictorii ale modernității.

 Verbul ca fotografie (2009) a făcut apologia dialogului civic pe fondul tendinței de tabloidizare din mass-media. Autorul oferă totodată câteva schițe despre relația între Ortodoxie și modernitate, marcând importanța unei culturi a virtuții într-o societate cu tot mai puține modele, rădăcini și speranțe.

Elegii conservatoare (2009) discută condițiile de apariție ale unei culturi a libertății morale, civice și economice, raportarea spațiului public românesc la criza valorilor din Europa, semnificația secularizării pentru instituția familiei și forurile de educație, imaginea Bisericii într-o eră a transparenței mediatice, a revoluției moravurilor și a pluralismului ideologic.

Volumul Gramatica Ortodoxiei (2007) deplânge „ghetoizarea discursului creștin” în spațiul academic, propunând „câteva întâlniri paradigmatice între ecclesia și universitas, găzduite sub zodia modernității. Gramatica Ortodoxiei a primit premiul revistei Cuvântul pentru Cartea Anului, Secțiunea Istoria ideilor și istoria mentalităților.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *