Drumul carantinei: Suceava – Timișoara. Duble măsuri

Nu vom avea niciodată pretenția că vom putea egala în inteligență, istețime, abilități, etc., pe timișoreni. Nici n-am cerut asta, fiindcă știam dinainte că ”Banatu-i fruncea” iar din decembrie 1989, Timișoara este recunoscut ca oraș erou, punct de plecare a revoluției care a dus la căderea comunismului și intrarea în anii următori în normalitatea capitalismului european. De partea ceastălaltă a țării, peste rânduri sumedenie de munți și văi, ca în poveștile în care eroii pleacă în aventurile lor spre necunoscut, se află Suceava. Entitate populată de oameni primitori, cu gena ospeției în sângele lor molcom, a căror neveste stau toată noaptea să coacă pâine și să pună în căuș sare  de Cacica, țes scorțuri, scorțare și ștergare pe care la venirea dis de dimineață a oaspeților poposiți de prin alte părți, așează pe masă bucatele cuvenite, să nu spună străinii că au plecat nemâncați înapoi acasă, să li se ducă buhul gospodinelor.

La Timișoara trăiesc români, în spatele cărora nu rostește nimeni acolo pe unde merg: uite bănățeanul, indiferent dacă are sau nu accent. Și la Suceava trăiesc români iar pe acolo pe unde merg, aud cu colțul urechii după ce au apucat a rosti doar o vorbă: uite moldoveanul. 

Nu ne plângem. Ani în șir, trenul Iași – Timișoara a transportat spre Câmpia de Vest moldoveni care s-au cocoșat  culegând recolte pe vastele șesuri roditoare ale Banatului. Satele erau acolo depopulate, nemții plecaseră în țara lor iar românii rămași, bănățenii fruntași,  nu puteau dovedi să culeagă cât le dădea an de an pământul rodnic și trebuia să vină cineva să le strângă roadele pământului, să nu putrezească. Au venit moldovenii și au rezolvat problema, dar s-au ales cu porecle. Nu de hoți, că nu-s pricepuți la asta, ci de oameni plecați să muncească, să câștige un ban, acolo unde era nevoie de ei. Sârma! Nu-i așa? Toată țara știa atunci.

Acum gluma nu mai are sens, dar tot acolo ne întoarcem. În urmă cu aproape un an, pe nepregătite, Suceava a intrat în carantină. Direct de la București, fără comentarii, cu pază militară, cu restricții atât de neobișnuite luate într-un termen atât de scurt încât foarte mulți dintre oameni  nu  au avut timp să le proceseze în propria minte până când au fost amendați de două –trei ori, făurindu-li-se și dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Sucevenii știu prin ce au trecut, statisticile arată că nu mai vor să repete această grozavă experiență.

Ca dovadă: Incidența cazurilor active în județul Suceava este astăzi de 1,10 la mia de locuitori iar în municipiul reședință de județ de 2,08 la mia de locuitori. Ambele cifre, mult sub media pe țară.

În județul Timiș, incidența este de  5,48 la mie iar în orașul Timișoara a depășit binișor 6 la mia de locuitori. S-a decis intrarea  în carantină a municipiului din Banat și a unor localități din preajmă, ”cu durere în suflet”, cum s-a exprimat primarul Timișoarei, Fritz pe nume.  Deocamdată comitetul județean pentru situații de urgență bănățean a hotărât, decizia trebuind să fie supervizată la București.

Nu e nimic, spunem noi, cei din Suceava. Să vadă și ei cum e cu carantina, că acum un an își dădeau în petic. Medicii din spitalele timișorene descopereau tratamente miraculoase, identificau soluții de blocare a pandemiei de azi pe mâine.  Aveau toată susținerea presei naționale și a responsabililor din guvern, de la primul ministru în jos, precum  și a președintelui României, care  nu pierdea nici o ocazie atunci când apărea la televizor, și lucrul acesta se petrecea aproape zilnic, să arate cu degetul către Suceava, ca la elevul repetent, avertizând că  nimeni nu trebuie să mai facă ca el, fiindcă altfel o vor păți la fel: el personal le va retrage titlurile acordate și tot el va face uitate acele meleaguri populate de cetățeni nedisciplinați. Sau ceva gen, vorba jargonului.

Sucevenii au trăit ceea ce timișorenii vor trăi în zilele următoare, se bucură că bănățenii sunt mai bine tratați decât moldovenii și le doresc însănătoșire grabnică. Să nu uităm cifrele prezentate anterior. Să dea Dumnezeu minte și responsabilitate în continuare sucevenilor, pentru   ca județul nostru să se păstreze în aceste limite pandemice și în perioada următoare, pentru ca încetul cu încetul, să scăpăm cu toții de povara covid. Iar ceilalți, inclusiv timișorenii, să ne prindă repede din urmă

Please follow and like us:

One thought on “Drumul carantinei: Suceava – Timișoara. Duble măsuri

  • 9 martie 2021 la 11:43
    Permalink

    Cred că v-ați grăbit cu afirmațiile. La câți oameni sunt prin oraș și la cum nu se respectă nici o regulă pe la țară, nu știu cât vom mai fi sub media pe țară.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *