DSP înființează 4 centre de evaluare covid, la spitalele din Suceava, Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc

Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat că de la începutul anului 2022 (intervalul 1- 5.01.2022) s-au înregistrat un număr de peste 1.100 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, față de 594 de cazuri în toată luna decembrie a anului trecut,  înregistrându-se o creștere semnificativă a numărului de cazuri pozitive zilnice.

Procentul de infectare rămâne între 10-15 % din totalul testelor efectuate, o parte din probe fiind trimise pentru secvențiere genetică către laboratoarele de specialitate din Iași și București,

Până în prezent au fost identificați doar 2 pacienți cu varianta Omicrom (mamă și copil).

În acest context și în conformitate cu prevederile Ordinului M.S. 1513/2020 cu modificările și completările ulterioare, s-au întreprins demersuri în vederea înființării Centrelor de evaluare a pacienților cu Covid în cadrul unităților spitalicești.

În aceste Centre de evaluare persoanele infectate cu Sars-Cov-2, care au manifestări clinice medii Covid-19 și care  nu necesită oxigenoterapie, vor fi tratate gratuit astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital. 

Până la momentul actual s-au identificat  4 Centre de evaluare Covid, care vor fi amenajate la Spitalul Municipal Rădăuți, Spitalul Municipal Falticeni  și la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc si Spitalul Judetean Suceava. Se poarta discutii cu managerii celorlalte unitati spitalicesti din judet pentru cresterea numarului de astfel de centre de evaluare.

Conform Ordinului M.S.1513/2020 actualizat în data de 03.01.2022, traseul pacientului confirmat cu infecție Sars-Cov-2 este următorul:

  • Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare Covid-19 , care nu necesită oxigenoterapie vor fi izolați 10 zile la domiciliu și monitorizați de către medicul de familie;
  • Pacienții care au manifestări clinice medii Covid-19, fără factori de risc și care nu necesită oxigenoterapie vor fi evaluați în cadrul Centrelor de evaluare și tratament antiviral Covid unde vor primi tratament antiviral și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu de către medicul de familie.
  • Pacienții care nu necesită oxigenoterapie și au manifestări clinice ușoare sau medii de Covid-19 și care au factori de risc vor fi direcționați către centrele de evaluare (lista acestora se va publica pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă.
  • Pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de Covid-19 sau cei care necesită necesită suport al unei/mai multor funcții vitale vor fi direcționați la spital pentru internare prin intermediul serviciului 112.

 

Este foarte importantă implicarea medicilor de familie în traseul pacientului diagnosticat cu infecția Covid, dorindu-se diagnosticarea și tratarea acestora în unități sanitare prespitalicești.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a informat întreaga rețea de asistență medicală primară și a transmis Ghidul pentru medicii de familie privind evaluarea pacienţilor suspecţi sau diagnosticaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2.

Implicarea activă a medicilor de familie în gestionarea cazurilor Covid va duce la decongestionarea spitalelor și la crearea condițiile optime pentru asigurarea tratării în unitățile spitalicești a patologiei non-Covid, se arată într-un comunicat de presă semnat de directorul executiv al DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad, la care a fost atașat și un grafic privind „Traseul pacientului Covid-19” descris în anexa la Ordinul MS nr. 1513/2020, cu actualizările ulterioare.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *