DSP Suceava: rujeola poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces, familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii. 91 de cazuri de rujeolă diagnosticate în judeţ, de la începutul anului

În ultimii ani, rata de acoperire vaccinală ROR (care protejează împotriva a trei boli: rujeola, oreionul și rubeola) a scăzut ca urmare a unor temeri nefondate cu privire la siguranța vaccinului. Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace și contribuie direct la salvarea de vieți prin prevenirea multor boli infecțioase care pot avea consecințe severe asupra sănătății copilului sau a adultului.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecția populației și pentru a evita apariția de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare.

În județul Suceava, la estimarea acoperirii vaccinale ROR efectuată în luna august s-a înregistrat un procent de 66,20% la grupa de vârstă 12 luni și 84,35% la grupa de vârstă 24 luni.

La unii dintre copiii de până într-un an se înregistrează contraindicații temporare de vaccinare, o parte dintre aceștia fiind recuperați până la vârsta de doi ani. Astfel acoperirea vaccinală pentru grupa de vârstă de 24 de luni este mai mare decât cea pentru grupa de vârstă de 12 luni, dar oricum, mai mică decât optimul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Cea mai eficace abordare în ce privește protejarea copiilor și salvarea de vieți omenești este ca familiile să facă tot posibilul pentru a-și vaccina copiii. Vaccinul este gratuit la medicul de familie. Îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor pentru a-și vaccina copiii, să-i protejeze astfel împotriva rujeolei și a altor boli ce pot fi prevenite.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Copiii nevaccinați merg la școală și la grădiniță, unde rujeola se poate răspândi foarte rapid, perturbând viața familiilor respective, dar și activitatea de învățământ.

De la începutul anului au fost înregistrate 5 focare familiale de rujeolă (în zonele Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc) și 7 focare de comunitate (în zonele Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Gura Humorului), tocmai în zonele cu acoperire vaccinală mai mică. Focarele au însumat un număr de 91 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic și 130 de cazuri contacți cu cazurile confirmate.

Rujeola poate evolua cu complicații majore, ce pot merge până la deces. Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. Este recomandată copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, cu revaccinare la vârsta de 1 an și ulterior la vârsta de 5 ani. Copiii nevaccinați pot beneficia de administrarea vaccinului împotriva rujeolei, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptată fiecărui caz în parte.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic. De la începutul anului au fost primite de la Ministerul Sănătății un număr de 14.700 doze vaccin ROR și au fost administrate 9.757 doze de vaccine, transmite dr. Liliana Grădinariu, director executive al DSP Suceava.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *