DSVSA Suceava: măsuri drastice în perioada sărbătorilor de iarna pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, a îmbolnăvirilor cu Trichinella, precum si pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

Măsuri legale dispuse cu ocazia sărbătorilor de iarna in vederea prevenirii  apariţiei toxiinfecţiilor alimentare ca urmare a consumului de alimente de origine animală şi a îmbolnăvirilor la om datorate consumului de carne de porc infestată cu Trichinella spp., precum si pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA), in perioada sărbătorilor de iarna 2018-2019, transmise  de directorul executiv al DSVSA Suceava, Dănuț Corneanu, în ședința Colegiului Prefectural de la nivelul judetului Suceava din data de  18 decembrie 2019:

În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, precum si pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane(PPA), incepand de joi  28 noiembrie 2019, pana pe data de 23-12-2019 si 27-12-2019 pana pe  07 ianuarie 2020,s-au dispus măsuri specifice și s-au intensificat controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă,  asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.

1-Masuri tehnico administrative:

Sunt stabilite programele de lucru pentru perioadele 28 noiembrie 2019, pana pe data de 23-12-2019 si 27-12-2019 pana pe  07 ianuarie 2020, cand se vor efectua controale oficiale asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, toate pieţele agroalimentare, abatoare,unitati de transare,unitati de depozitare si procesare a alimentelor de origine animala,precum si in unităţile de vanzare cu amanuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.

Tot in perioadele 28-11-2019 pana pe 23-12-2019 si 27-12-2019 pana pe  07 -01-2020 se vor extinde controalele oficiale pentru verificarea conditiilor de igiena in care functioneaza si alte categorii de unitati de vanzare cu amanuntul si se vor intreprinde actiuni de verificare a pensiunilor turistice,cantinelor,unitatilor de tip catering,laboratoarelor de cofetarie/patiserie,si alte unitati de alimentatie publica si obiective in care se prepara si se /sau servesc alimente sau se organizeaza mese festive(sarbatori religioase,targuri de Craciun,alte evenimente)

La nivelul  D.S.V.S.A. si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale este asigurată permanenţa, este  afişat programul de lucru ,inclusiv in zilele de sambata si duminica si zilele libere, locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare.

In data de 04 decembrie 2019 s-a efectuat instruirea sub semnătură a personalului veterinar de pe raza judeţului  care efectuează examenul trichineloscopic.

Sunt asigurate echipamentele  şi  aparatura  necesara efectuării examenului trichineloscopic la toate unităţile din structura D.S.V.S.A. aprobate să efectueze examinarea.

In toate pietele agroalimentare in care se valorifica carne si alte produse de origine animala este asigurat personalul sanitar veterinar inclusiv in zilele de sambata si duminica.

In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare se vor aplica sanctiuni contraventionale,suspendarea sau interzicerea activitatii.

2-Avand in vedere situatia epidemiologica,in vederea  prevenirii si  raspandirii Pestei Porcine Africane(PPA) pe teritoriul Romaniei,sunt intensificate controalele oficiale.

Sunt constituite echipe mixte cu reprezentantii IPJ Suceava pentru a se verifica modul in care sunt respectate restrictiile privind circulatia animalelor in targurile/oboarele de animale din judet.

Totodata sunt verificate in trafic si mijoacele auto proprietate personala, in vederea verificarii miscarii porcinelor vii,provenite din gospodariile populatiei situate in zonele afectate,precum si a carnii proaspete de porc a carnii tocate,a carnii preparate si a produselor din carne de porc,destinate consumului propriu si care au fost obtinute de la porci din exploatatiile situate in zonele cu restrictii.

In contextul evolutiei focarelor de PPA in Romania si in alte state membre ale UE, in perioadele 28 noiembrie 2019, pana pe data de 23-12-2019 si 27-12-2019 pana pe  07 ianuarie 2020 sunt verificate si unitati de abatorizare autorizate pentru sacrificarea de porci,unitati de transare si procesare a carnii de porc:

Este/sunt verificata/verificate:

– listele de furnizori porci vii/carne de porc pentru identificarea originii/provenientei;

-modalitatile de acordare a derogarilor de la interdictia de expediere a porcilor vii/carnii de porc;

-autorizarea abatoarelor,unitatilor de transare/procesare a carnii;

-documentele care insotesc loturile de porci(document informatii lant alimentar/certificat de sanatate/formular de miscare/aviz interjudetean;

-modul de marcare a carnii proaspete de porc.

3-Alte masuri  dispuse:

Sacrificarea porcilor se va realiza in unitati de abatorizare,autorizate sanitar veterinar in acest scop;

Este interzisa taierea porcilor in scopul comercializarii carnii in  alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar;

Este interzisa comercializarea carnii de porc provenita de la porcii sacrificati in gospodarie pentru consum propriu.

S-a facut  informarea  consumatorilor cu sprijinul massmedia de la nivel local cu privire la:

1-riscul major de imbolnavire la care se supun persoanele care cumpara si consuma carne de porc a carei origine este necunoscuta,provenita din taieri clandestine,sau care nu a fost supusa controlului sanitar veterinar;

2-necesitatatea de a efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obtinuta de la porcii crescuti si sacrificati in gospodariile proprii;

3-aprovizionarea cu  carne de porc si produse din carne de porc sa se faca numai din unitati autorizate.inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;

De asemenea, s-a recomandat  populaţiei, ca aprovizionarea cu  produse alimentare de origine animală şi nonanimală, SĂ NU SE FACĂ  din  spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor,etc, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzatoare .

Neregulile în domeniul siguranței alimentelor, pot fi sesizate la D.S.V.S.A.-0230/522.848,la numerele de telefon afisate la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, precum şi la numărul de telefon cu apelare gratuită   tel.  verde  0800.826.787.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *