Echipa ”Nexus” de la Colegiul Național Petru Rareș Suceava a câștigat etapa națională a concursului Internațional CanSat, ediția 2022

În perioada 5 – 9 mai s-a desfășurat la Caransebeș etapa națională a concursului Internațional CanSat, ediția 2022.

Câștigătoarea competiției naționale este echipa „Nexus” de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava. Echipa „Nexus” va reprezenta România la etapa europeană care va avea loc la Bologna, Italia în perioada 20 – 25 iunie 2022.

Echipa are următoarea componență:

– Paul-Andrei Ungureanu, clasa a-X-a, coordonatorul echipei;

– Alexandru Turculeț, clasa a-X-a, programare și analiza datelor;

– Tudor Dochia, clasa a-IX-a, electronică și proiectare;

– Elisa-Adelina Biliuță, clasa a-XI-a, proiectare și promovare;

– Bianca-Marcela Sava, clasa a-X-a, proiectare sistem de aterizare în siguranță;

– prof. Victor Șutac, mentorul echipei.

Prima ediție a Concursului Național CanSat, care s-a desfășurat la Timișoara în anul 2015 a fost câștigată tot de echipajul Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, echipaj care a participat apoi la European CanSat Competition organizată la Lisabona în perioada 25-28 iunie 2015.

Evenimentul este organizat de ESERO (European Space Education Resource Office) și un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).

Competițiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea și colectarea datelor, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).

CanSat este o simulare a unui satelit real, integrat în volumul și forma unei doze de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi este de a potrivi toate subsistemele majore găsite într-un satelit, cum ar fi senzorii și o comunicare a sistemul cu pământul, în acest volum maxim de 330 ml. „Satelitul” este apoi lansat de o rachetă la o altitudine de aproximativ un kilometru sau cade de pe o platformă, dronă sau balon captiv. Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat trebuie să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare.

Informații suplimentare pe linkurile de mai jos:

https://www.esa.int/Education/CanSat

http://www.esero.ro/?p=1251

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.