Echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente la pacienții suceveni, la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou”

Dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava a anunțat că unitatea spitalicească pe care o conduce, prin Laboratorul BK – Biologie Moleculară, a fost selectat pentru a beneficia de dotarea cu un echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente la pacienții din județul Suceava.

Doctorul Calancea a arătat că în baza analizei realizate la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, prin consultarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT), Laboratorul BK al Spitalului Județean de Urgență “Sf. loan cel Nou” Suceava a fost selectat pentru a fi partener în proiect.

”Laboratorul BK-Biologie Moleculara este unul dintre cele 8 laboratoare selectate la nivel național.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta București implementeaza in perioada aprilie 2020- decembrie 2023 proiectul “Consolidarea controlului tuberculozei in Romania prin implementarea strategiei WHO END TB 2016-2020”, Contract nr. 1698/29.04.2020 finanțat de Ministerul Sănătății, în baza Mecanismului Financiar SEE 2014-2021. În cadrul proiectului, 15 000 de persoane vor fi testate prin tehnici moderne, utilizând echipamente pentru detectarea tuberculozei latente puse la dispoziție de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, București.

Includerea Spitalului Judetean de Urgență ”Sf loan cel Nou” Suceava în proiect este benefică pentru populația județului, mai ales în condițiile creșterii numărului de cazuri nou diagnosticate de tuberculoză. Colaborarea cu managerul de proiect va fi realizată de către coordonatorul județean al PNPSCT, dr Mirela Grămadă și dr. Roxana Filip, medic primar laborator clinic, formator național numit de Ministerul Sănătății pentru tuberculoză”, a transmis managerul Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.