Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021, urmărită și fotografiată la Horodnic de Jos de astronomii Dimitrie Olenici și Ilie Cosovanu
Recunoscutul astronom sucevean, profesorul Dimitrie Olenici a urmărit cu mijloacele tehnice pe care le are la dispoziție la observatorul astronomic construit de el în gospodăria sa din Horodnicul de Jos, eclipsa inelară de soare din 10 iunie 2021, ca eclipsă parțială vizibilă la noi în județ între orele 13.39 și 14.37.
Într-un comunicat transmis după observarea eclipsei, profesorul Olenici și arătat bucuria că la Horodnicul de Jos cerul a fost senin în cea mai mare parte a timpului astfel încât fenomenul astronomic a putut fi urmărit în condiții bune. Alături de Dimitrie Olenici a fost profesorul Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” din Solca, un cunoscut iubitor al științelor astronomice. Cei doi au folosit în observarea eclipsei de soare două lunete:
O lunetă cu diametrul obiectivului de 127 mm și distanța focală de 1524mm ( realizată prin autodotare), prevăzută cu filtru special pentru observații solare. Cu această lunetă cu puterea de mărire de 95 ori s-au putut observa și neregularitățile reliefului marginii discului Lunii proiectat pe discul Soarelui.
O lunetă cu diametrul obiectivului de 90 mm și distanța focală de 900 mm cu puterea de mărire de 45 de ori, cu care s-a proiectat imaginea Soarelui eclipsat pe un ecran alb și s-au făcut fotografii.
Dimitrie Olenici a menționat că la Horodnic de Jos, suprafața Soarelui a fost acoperită în proportie de 1,7%, printre cele mai mari valori din județul Suceava .
Tot la Horodnicul de Jos, într-un laborator special amenajat, începând de miercuri 9 iunie până vineri 12 iunie cei doi cercetători astronomi fac determinări cu două pendule Foucault de 6 metri lungime de formă aerodinamică, realizându-se înregistrarea automată a datelor privind eventualele anomalii in comportarea pendulelor in timpul unei eclipse de Soare.
Prezentăm în cele ce urmează conținutul articolului publicat anterior de Dimitrie Olenici în cotidianul ”Crai Nou”, care conține mai multe informații privind eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021:
Eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021
Joi 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă inelară de Soare care se va vedea din zonele polare nordice ale globului terestru. O eclipsă de Soare este inelară atunci când la maxim diametrul unghiular al discului Lunii este mai mic decât diametrul unghiular al discului Soarelui si pe bolta cerească se vede un inel strălucitor .
În astronomie, mărimea unei eclipse este dat de un număr numit magnitudine care reprezintă raportul dintre diametrul discului Lunii si diametrul discului Soarelui în proiecție pe sfera cerească. In cazul de față , la maxim eclipsa are magnitudinea m=0,9436.
Ca eclipsă parțială va începe la 11h 12,3m (ora de vară în România) se va vedea pe mii de kilometric în nordul si estul Americii de Nord, o mare parte din Europa si nordul Asiei și se va termina la 16h11,4m ( ora de vară în România).
Ca eclipsă inelară va începe la 12h 49m (ora de vară a României) în nordul Lacului Superior din Ontario ,Canada unde, va avea durata de 3 minute si 37 secunde, apoi va traversa nordul Canadei si va ajunge în canalul Kennedy dintre insula Ellesmere, care aparține Canadei si Groenlanda care aparține Danemarcei Aici la ora 13 si 41minute (ora de vara în România) va fi maximul eclipsei care va dura 3minute si 51secunde.
Deocamdată , politic, nu se știe dacă maximul eclipsei are loc in Canada, in Danemarca sau in apele internaționale deoarece in apropiere este insula Hans disputată de cele doua țări.
După 12 minute eclipsa inelară va traversa Polul Nord (situat departe de linia centrală) unde se va vedea timp de 2 minute si 36 de secunde la ora . Apoi înaintând spre sud ,după 18 minute va ajunge în Rusia în estul Siberiei. Faza de eclipsă inelară se va termina in apropierea orașului Srednekolymsk și va dura 3 minute si 35 de secunde.la ora 14h33m 43s ora de vară a României.
Precizare, ora de vară a României este cu trei ore in avans față de timpul universal UT
Banda unde eclipsa se vede inelară are lățimea de 527km.
Deoarece eclipsa se deplasează pe mii de km pe suprafața terestră in diferite locuri se vede la diferite moment ale zilei.
Curbele din harta alăturată ne arată când începe sau se termină eclipsa în raport cu răsăritul sau asfințitul Soarelui.
E1 – Eclipsa se termina la răsăritul Soarelui (practic observatorii nu văd eclipsa)
E2- Maximul eclipsei se vede odata cu răsăritul Soarelui
E3 –Inceputul eclipsei are loc odată cu răsăritul Soarelui
E4- Sfârșitul eclipsei are loc odată cu asfințitul Soarelui
E5-Maximuleclipsei se termină odată cu asfințitul Soarelui
E6- Începutul eclipsei se produce odată cu asfințitul Soarelui (practice observatorii nu văd eclipsa)
Extremitatea sudică a eclipsei se întinde din Oceanul Atlantic trece printre nordul Africi si Spania, traversează mijlocul Italiei, prin țara noastră, nordul Mării Negre, al Mării Caspice și se termină în centrul Asiei.