ActualitateEvenimente

Eclipsă parțială de Lună în această seară, de la ora 21 și 6 minute

Sâmbătă seara pe 28 octombrie 2023, va avea loc o eclipsă parțială de Lună.

Fazele eclipsei in orarul de vară  sunt următoarele :

Intrarea în penumbră P1 -21h 6m 18s

Intrarea în umbră       U1- 22h 34m 42s

Maximul eclipsei        M – 23h 14m 6s

Iesirea din umbră      U4 – 23h 53m 54s

Iesirea din penumbră P4 – 1h 26m 36s.

In imaginea alăturată putem vedea pozițiile Lunii in raport cu umbra si penumbra Pământului in momentele fazelor prezentate mai sus.

 

Din imaginea alăturată observăm că la maximul eclipsei discul Lunii este acoperit foarte putin de umbra Pământului si in termeni astronomici se spune că magnitutdinea eclipsei are valoarea m = 0,124.  Actuala eclipsă este vizibilă din Estul Americi, Europa, Asia, Africa si Australia.

Deși nu este o eclipsă spectaculoasă merită a fi văzută tocmai datorită faptului că Luna intersectează foarte putin umbra Pământului. Obsrvarea se poate face si cu  ochiul liber, cu un binoclu este mai spectaculoasă iar cu un instrument astronomic și mai interesantă.

Adăugăm faptul că o eclipsă de Lună poate fi văzută simultan de pe jumătate din suprafata globului terestru. Profitând de acest fapt in trecut marinarii determinau cu ajutorul eclipselor de Lună coordonatele locului unde se aflau,spre exemplu o insulă nou descoperită. Stiind că in portul de plecare spre exemplu Sulina care are longitudinea aproape 30 grade Est, o elclipsă are maximul la ora 3 dimineata si in insula nou decoperită observa eclipsa la ora locală 9 seara , tinâmd cont de faptul că Pământul se roteste cu 15 grade/oră,  in cele șase ore Pământul s-a rotit cu 90 grade si deci locul unde au ajuns are longitudine 60 grade vest. Latitudinea se află ușor deoarece in emisfera nordică latutdinea unui loc este egală cu înălțimea Stelei Polare deasupra orizontului.

Legenda spune că atunci când Cristofor Columb a ajuns in Insula Jamaica si a  avut divergente cu băștinașii le-a spus că dacă nu-i vor da alimente și apă le va lua Luna de pe cer . El știa că la 29 februarie 1504 urma să aibă loc o eclipsă de Lună și astfel i-a inșelat pe bieții băștinași.

In prezent producerea unei eclipse este un lucru bine cunoscut, dar in trecut oamenii credeau in diferite suoerstiții,. la noi se credea că Luna si Soarele le înghit vârcolacii  niste dihănii cum nu sunt pe pământ care se produc din copii nebotezați, sau dacă atunci când se mătură casa seara se aruncă gunoiul spre soare,  sau dacă cel ce mestecă mămăliga aruncă făcălețul in foc , sau dacă femEile torc noaptea fără lumină ( in trecut opaiț, lumănare sau lampă), și cu firu lobțint fac vrăji etc.

Chinezii credeau că un dragon inghite Soarele și Lună, iar locuitorii din Ins.Ceylon  spuneau că există doi demoni Râhu ,care înghite Luna când se află la nodul ascendEnt și Ketu când  Luna se află la nodul descendent .

Pentru a inspăimânta vârcolacii, dragonii ,demonii și alte jivine care produceau eclipsele oamenii făceau cît mai mult zgomot, cu diverse instrmente, răcnete, ba chiar băteau și animalele să schelăle sau să mugească.

In încheiere amintim faptul că Intotdeauna eclipsele se produc in perechi, o eclipsă de Soare si o eclipsă de Lună la un interval de două săptămîni. Aeastă eclipsă de Lună a fost precedată de eclipsa de Soare din data de 14 octombrie 2023. Interesant este faptul că multe eclipse se repetă exact la un interval de 19 ani numit Ciclu Meton . In cazul de față eclipsele corespeondente au fost eclipsa de Soare din 14 octombrie 2004 și eclipsa de Lună din 28 octombrie 2004.In timpul acestor eclipse noi am fost în insula Borneo si am făcut experimente cu un pendul Foucault in localitatea Kuching la cca 1 grad nord de ecuatorul terestru si am descoperit faptul că deși cele două eclipse nu s-au văzut atunci în Kuching , oscilatiile pendulului au suferit modificări în timpul eclipselor. In prezent repetăm aceste experimente cu două penduler Foucault instalate la Hordnic de Jos.

Unii cititori poate își aduc aminte ca in timpul eclipsei de Lună din 28 octombrie 2004 a avut loc un cutremur de Pământ . Oare se va produce și acum unul ?  Unii  încearcă să găsească o legătură intre eclipse și cutremurele de Pâmânt dar, deocamdată nu sunt rezultate sigure  așa că noi nu ne pronunțăm.

Profesor Dimitrie Olenici 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *