Elena Brândușa Steiciuc și Cornel Grosar, cetățeni de onoare ai municipiului Suceava

Consilierii locali ai municipiului Suceava întruniți ieri în ședință ordinară, au votat pentru ca două personalități importante ale Sucevei să primească titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Suceava. Este vorba despre profesorul universitar doctor Elena Brândușa Steiciuc și despre cel care a fost, ani la rând, lider necontestat al societății civile din orașul Suceava, Cornel Grosar.

Profesorului universitar Elena Brândușa Steiciuc i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Suceava pentru activitatea sa în calitate de personalitate marcantă a culturii bucovinene, fiind decorată cu ordinul Les Palmes Academiques al Republicii Franceze.

Este membră a Uniunii Scriitorilor, membră a Societății Scriitorilor Bucovineni și a Comitetului de Coordonare a Institutului Limbii Române, precum și a comitetului redacțional al revistei “Bucovina Literară”.

Elena Brândușa Steiciuc s-a remarcat prin inițierea a numeroase proiecte de colaborare cu universități din Franța, Belgia, Canada, Maroc, publicarea de cărți și a peste 100 de articole științifice în țară și peste hotare, traduceri literare, precum și calitatea de evaluator-colaborator al Agenției Universitare a Francofoniei.

Proiectul a fost inițiat de primarul Ion Lungu și de consilierul local Sanda Maria Ardeleanu. Poate fi considerat, spun colegii de la Monitorul de Suceava, un frumos cadou aniversar, ziua sa de naștere fiind pe 26 aprilie”.

Cornel Grosar a primit post mortem titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Suceava. De această dată aproape de o comemorare, cea de un an de la moartea lui, provocată de virusul covid.  

Propunerea de atribuire a titlului de cetățean de onoare a venit din partea consilierilor PSD, partid pe care l-a reprezentat o perioadă în deliberativul local: Ioan Gabriel Buciac, Iulia Fuior, Adelina Paiu, Dan Ioan Cușnir și Valerică Gherasim.

Cornel Grosar a fost unul dintre “părinții societății civile” din Suceava, lider al unor cunoscute organizații non-guvernamentale care aveau ca obiectiv susținerea și promovarea valorilor bucovinene, a modelului de conviețuire interetnică și a tinerelor talente. A fost inițiator sau coautor al multor activități desfășurate în județ, precum “1 iunie la Suceava”, “Săptămâna Tineretului”, “Clubul Interetnic Bucovina”, “Festivalul de teatru pentru tineret”, “Parcuri vii”, “Patinoarul vesel” sau “Discoteca de altădată”.

Timp de mai mulți ani a fost și lider sindical la societatea de termoficare a Sucevei, ulterior s-a implicat în politică, iar din 2012 până în 2017 a fost și consilier local. O stradă din municipiul Suceava îi poartă numele, de anul trecut, la inițiativa edilului Ion Lungu, iar acum, în unanimitate, i-a fost acordat și titlul de “Cetățean de onoare”.Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *