Elena Cătălina Vartic, candidatul PER la conducerea Consiliului Județean: Până când vor veni investitorii străini, se mută din județul Suceava investitorii autohtoni

Elena Cătălina Vartic, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, o situație care dă de gândit în ceea ce privește mersul economiei în județ, în condițiile în care, doar în ultimul an zeci de firme autohtone, cu cifre de afaceri importante au decis să își mute sediul social în alte județe, în acest fel  Suceava rămânând fără cota defalcată din TVA aferentă.

”Se discută în ultima vreme că avem nevoie de investitori  în județ.  Că nu sunt locuri de muncă, se arată ce vor face candidații pentru a rezolva această problemă. L-am auzit zilele trecute pe președintele în funcție al Consiliului Județean Suceava spunând că vin investitori nemți, austrieci, din toate țările de pe glob.  

Eu vreau să prezint niște cifre reale și pe care le poate obține oricine, fiindcă sunt publice despre firme autohtone, care au avut sediul social în Suceava și care au decis să-și mute sediul social în alte județe ale țării. Până să ne vină investitorii străini avem investitori locali de care nu avem grijă, pentru care nu există nici o strategie de ajutor”, a declarat Cătălina Vartic.  

Ea a arătat că doar anul acesta, din Suceava au plecat, schimbându-și sediul social 38 de firme. Acestea s-au mutat cu sediul social din județul  nostru în alte județe din țară. Cifra de afaceri totală a acestor firme a fost de 33,49 milioane de lei, circa 7 milioane de euro, cu un profit anual de 3,17 milioane de lei. Aceste firme lucrează în continuare în Suceava, și-au mutat doar sediul social.

”De ce și-au mutat aceste firme sediul social pe Iași, Cluj, București, constituie o bună întrebare pentru orice persoană care dorește să schimbe ceva în județul Suceava. Ce nu le place? Cerul, aerul din Suceava? Ce le deranjează pe aceste firme în Suceava? Controale prea multe? Nu știu. Voi afla după ce voi ajunge la Consiliul Județean. Dar cei care conduc în acest moment destinele județului și care ne tot spun că merg după investitori străini, bănuiesc că știu de ce își mută firmele din Suceava sediul social în altă parte a țării. Acest lucru înseamnă că banii pe care ar trebui să îi primească județul Suceava, cotă defalcată din TVA, merg în alt județ” ” a spus candidatul PER la președinția Consiliului Județean.

Cătălina Vartic a mai arătat că în ultimii ani au plecat în acest fel sute de firme, prezentând și un exemplu din 2018, când o  firmă din Suceava, cu 340 de angajați, cu o cifră de afaceri de 93,9 milioane de lei   și-a mutat sediul social într-un județ vecin. 

”Aerul  la Suceava și la Iași are aceeași culoare și același miros, din câte știu. Sunt firme care pleacă și la Botoșani, chiar și la Vaslui”, a apreciat Cătălina Vartic, care, ironic cumva, a acceptat că au și venit firme în județul Suceava, anul acesta, cu o cifră de afaceri totală de 3 milioane de lei –  circa 800 de mii de euro.  În condițiile în care cele care au plecat aveau cifră de afaceri totală de 7 milioane de euro.

”Este o problemă serioasă, firmele din județul Suceava nu au cui să-și spună păsurile, când discută aceste probleme o fac uneori cu frică. De ce să le fie frică? Înainte de a merge după investitori străini, haideți să păstrăm investitorii noștri locali în Suceava! ” este apelul  făcut de candidatul  PER la conducerea Consiliului Județean Suceava, Elena Cătălina Vartic.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *