Elevii sunt invitați să brodeze frumusețile istoriei: ”Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor din perioada medievală”, nou proiect lansat de Muzeul Național al Bucovinei

Muzeul Național al Bucovinei ”se întrece” în activități care mai de care mai interesante, atrăgătoare și provocatoare, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.

Într-o perioadă în care publicul, care nu era deloc puțin la număr, nu s-a putut îndrepta atât cât și-ar fi dorit către muzee, specialiștii prestigioasei instituții culturale au găsit diferite căi de a ajunge la cei pentru care și datorită cărora există. Iar dăruiții truditori ai muzeelor ”sunt pe metereze”, păstrând ușile deschise și pentru vizitare, acolo unde regulile permit.

Așadar, un nou proiect educațional, ”cald”, lansat astăzi, propune elevilor o temă cu activități inedite, educative, recreative, atrăgătoare.

La Cetatea de Scaun a Sucevei, în perioada  15 decembrie 2020 – 28 februarie 2021, elevii sunt invitați să participe la atelierul educațional: ,,Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor din perioada medievală’’.

Participanții sunt invitați să pătrundă în tainele broderiei și cusăturilor decorative din Moldova medievală, ce pot fi admirate pe veșminte, manuscrise,  steaguri de luptă ale voievozilor, icoane brodate cu fire de mătase, argint și argint aurit.

Sub îndrumarea specialiștilor Serviciului Cetatea de Scaun a Sucevei, participanții vor admira și cunoaște forme, decorațiuni figurative, motive, simboluri, apoi vor fi învățați și îndrumați să redea modelele, brodând cu fir auriu, argintiu și mărgele pe suport de pânză, decorațiuni ce reprezintă motive tematice, specifice Evului Mediu.

”Broderiile din Moldova medievală sunt printre marile capodopere ale genului, iar manuscrisele lucrate în acea perioadă reflectă măiestria și frumusețea sufletească a celor care scriau și brodau. Cusăturile decorative în relief erau destinate confecționării veșmintelor, acoperămintelor de morminte, manuscriselor, steagurilor de luptă, zecilor de icoane brodate cu fire de mătase, argint și argint aurit cu aplicații de pietre semiprețioase. Formele și decorațiunile figurative reprezentau ornamente vegetale, motive geometrice, simbolice și astrale, cum ar fi crucea, steaua, soarele, semiluna.

Așadar, ne adresăm copiilor ce doresc să cunoască povestea fascinantă a broderiilor  din Moldova medievală, invitându-i să fie parte din istorie și să creeze, brodând propria mărturie peste timp.

Lucrările realizate în cadrul atelierului vor fi expuse la Casa Custodelui”, transmit organizatorii.

Reprezentanții MNB au precizat că, în contextul pandemiei actuale, pentru protejarea participanților, desfășurarea activităților atelierului se va face ”de la domiciliul copiilor”, cu implicarea părinților care este esențială pentru folosirea materialelor, sub îndrumarea permanentă a specialiștilor.

Înscrierea copiilor și preluarea materialelor destinate atelierului (modele de broderii, fire de ață, mărgeluțe, pânză, ace,  foarfece, etc.) se face de către părinți la Cetatea de Scaun a Sucevei – Casa Custodelui.

Realizarea atelierului se face conform respectării condițiilor legale, afișate la Casa Custodelui, locurile sunt limitate.

Relații suplimentare la telefon: 0784275644 – Serviciul Cetatea de Scaun a Sucevei.

https://www.facebook.com/Cetatea-de-Scaun-a-Sucevei-Suceava-Princely-Fortress-1032885156892068

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *