Eminescu nu vinde ziarul. Sau poate că îl sprijină, de dedesubt

O scurtă felicitare transmisă colegilor de la Monitorul de Suceava. Au dedicat două pagini zilei acesteia, 15 ianuarie 2019, împărțită echitabil între omagierea poetului Mihai Eminescu care s-a născut acum 169 de ani și Zilei Culturii Naționale, stabilită printr-un act normativ, acum la a IX-a ediție.

O curiozitate firească a celui care lucrează în jurnalism și se raportează mereu la concurență, a determinat o evaluare a numărului de cititori pe articol, în piața online a mass media sucevene.

Am făcut o medie  a numărului de citiri pe internet ale articolelor dedicate lui Mihai Eminescu sau Zilei Culturii Naționale și celor referitoare la alte subiecte supuse atenției publice și am constatat că subiectul zilei este tratat de mai toți cititorii online cu foarte mare interes dar și cu multă deferență.

Ca număr însă, aceștia sunt în drastică minoritate, comparativ cu cititorii care au ca preferință principală alte subiecte, mai de actualitate. Mihai Eminescu ca poet național, cultura națională, ca stindard național, se află pe locul cinci în statistica ad-hoc realizată  la o simplă parcurgere a paginilor online din mass-media județeană care permite o contorizare.

Nu ne trece prin cap să spunem care sunt știrile de pe podium, pentru că vom fi acuzați de elitism.

La mulți ani, Cultură Română, La mulți ani în memoria neamului, Mihai Eminescu!

Please follow and like us:

One thought on “Eminescu nu vinde ziarul. Sau poate că îl sprijină, de dedesubt

  • 17 ianuarie 2019 la 14:35
    Legătură permanentă

    Ba eu cred ca daca ati facut o asemenea evaluare, este cazul sa si spuneti ceea ce e de spus. In fond, faceti informare, acesta este rostul presei. Concluzia dv poate fi utila, dar poate inaugura si o preocupare care sa va aduca audienta. Personal as fi curios sa cunosc podiumul de care vorbiti. Poate chiar si podiumul vorbirilor despre Ziua Culturii nationale și Ziua Poetului National.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *