Emoție pură azi la Cetatea de Scaun a Sucevei, învăluită în sunete de toacă și clopote, la vernisajul expoziției ”Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”

În ajun de prăznuire a marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, unde altundeva se putea întâmpla un eveniment de excepție, cu mare încărcătură emoțională, decât în Paraclisul Domnesc al Cetății de Scaun a Sucevei.

Voievozii, domnițele și coconii Moldovei s-au așezat în liniște, în Paraclisul Domnesc și părea că aievea domnitorul Ștefan cel Mare, așezat pe tron, privea trecutul și viitorul deopotrivă.

”Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală”, o expoziție cu lucrări excepționale ieșite din mâna măiastră a artistului MIHAIL GAVRIL, vă așteaptă să o vizitați.

Stejarii seculari din curtea interioară a cetății au protejat vizitatorii, trecători prin cetatea Sucevei, care au adăstat și au ascultat cuvintele frumoase rostite de cunoscători în ale artelor frumoase: directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, care cu emoție în glas a spus că este primul eveniment cu public, de când a dat pandemia peste lume, și că este recunoscător că a fost posibilă organizarea, bineînțeles cu respectarea riguroasă a măsurilor de protecție a celor prezenți. A menționat directorul muzeului că evenimentul a fost unul la comandă, surprinzând publicul, însă a menționat imediat că minunata comandă a venit de la colega Rita Oarză, muzeograf la Cetatea de Scaun a Sucevei, care, împreună cu Marcel Catrinar, șeful serviciului Cetatea de Scaun a Sucevei, și-au pus sufletul în joc pentru a realiza o expoziție de excepție, cu o organizare pe măsură.

Și a venit lume multă, lume bună, lume dragă, doritoare de evenimente speciale, de suflet.

A fost prezent între vorbitori Niculai Barbă, consilierul președintelui Consiliului Județean Suceava, care a transmis, la fel de emoționat ca și antevorbitorul, cuvântul de salut al președintelui Gheorghe Flutur și care a mulțumit maestrului că a ajuns să expună la Suceava, lucru așteptat de ceva timp.

Discretă, ca întotdeauna, în public s-a aflat subprefectul de Suceava, Laura Morar, care a onorat și a fost onorată să participe la eveniment.

A urmat preotul dr. Gabriel Herea care a transmis cuvântul IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, subliniind încă o dată frumoasa colaborare dintre Muzeul Național al Bucovinei și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Apoi, părintele Herea a vorbit așa cum numai el știe să o facă, frumos, din suflet, cu evidentă pasiune pentru frumos, trecând auditoriul prin toate perioadele lumii, prin multe finețuri din istoria artelor și istoria lumii, dar cu multă apropiere de istoria locurilor.

Apoi i s-a dat Cezarului ce e al Cezarului și a vorbit autorul, maestrul Mihail Gavril. Și lumea a ascultat un tată vorbind despre creațiile sale. Frumos, domol, direct din suflet.

Apoi s-a urcat către paraclis, unde razele soarelui au făcut lumina să pară aripi de înger printre chipurile voievozilor, domnițelor și cuconilor care au scris istorie, parte din ea chiar în locul unde azi s-au adunat cu toții spre contemplare.

Iar din vale, de la poalele dealului pe care de sute de ani cetatea se uită în zare, s-au auzit dangăte de clopote și sunet de toacă, fundal sonor care nu a făcut altceva decât să coboare pace în sufletele celor prezenți.

Minuni de culori, minuni de lucrări, minuni care trebuie văzute.

Am fost acolo și ne-a plăcut mult.

Mergeți și vă convingeți.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *