Mopan Suceava
ActualitateEvenimente

Emoție pură la deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone, ieri, 25 august 2022, la Cetatea de Scaun a Sucevei

Prietenie, multiculturalitate, Chopin, Bach, Enigma, Maria Chaykovskaya, Polonia, Ucraina, România – emoție pură la deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone, ieri, 25 august 2022, la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Invitați din Polonia, din Ucraina, organizatori, gazde, oficiali, vizitatori, locul de desfășurare, calitatea cuvântărilor, calitatea actelor artistice, toate au făcut ca evenimentul să fie unul aparte, frumos, oficial dar și foarte aproape de sufletul participanților, în același timp.

Contextul geopolitic actual, contextul militar actual, contextul istoric general, contextul medical, toate au trecut în plan secund în măreața Cetate a Sucevei, prietenia și cultura fiind cele care au sensibilizat sufletele participanților.

Așa cum prezintă chiar organizatorii, Uniunea Polonezilor din România, „de peste douăzeci de ani Zilele Culturii Polone reprezintă cel mai mare eveniment organizat anual de Uniunea Polonezilor din România”.

Ediția din acest an, cea de-a 23-a, care se desfășoară în zilele 25-27 august, a început pe 25 august dimineața cu simpozionul intitulat „Relațiile istorice și culturale polono-române de ieri și de astăzi”.

Deschiderea oficială, așa cum am precizat la începutul prezentării, a avut loc la ora 18:00, prin îndelunga și fructuoasa colaborare cu Muzeul Național al Bucovinei – la Cetatea de Scaun a Sucevei. Evenimentul a fost deschis de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, care a mulțumit gazdelor de la Muzeul Național al Bucovinei, reprezentanților autorităților din Suceava, oaspeților sosiți din Polonia, oaspeților din Ucraina, publicului.

Au fost prezenți la eveniment oficiali din Suceava și Polonia: primarul Municipiului Suceava – Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, subprefectul Județului Suceava – Cristian Șologon, inspectorul școlar general adjunct – prof. dr. Petru Crăciun, deputatul RP Tadeusz Aziewicz – vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu polonezii din străinătate, prof. Józef Wróbel – vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska” și Piotr Żołyński – coordonator investiții al Asociației „Wspólnota Polska”, primarul comunei Łagiewniki – Jarosław Tyniec, președintel consiliului comunal – Dobromiła Szachniewicz, împreună cu delegația din comuna Łagiewniki și corul „Canzona”.

După cuvântările înalților oficiali, oaspeții au fost invitați să viziona expoziția „Enigma. Victoria decriptării”. Despre expoziție și însemnătatea acesteia a vorbit Katarzyna Zaleszewska de la Institutul Polonez, care a pregătit versiunea în limba română a expoziției și datorită căreia aceasta poate fi vizualizată la Suceava.

Vernisajul ”enigmelor” ENIGMEI a fost urmat de un concert de suflet, emoționat, susținut de o artistă cu o carieră și o voce de excepție.  Maria Chaykovskaya – cântăreață originară din Harkov, Ucraina, pe care această perioadă dificilă a adus-o printre polonezii din Pleșa. Maria Chaykovskaya a făcut ca publicul și Cetatea să vibreze la excepționalele interpretări la pian și voce. Artista a  interpretat câteva din frumoasele sale cântece de cameră, împărtășind publicului talentul și sensibilitatea sa specială. Chopin și Bach dar și creații proprii au sensibilizat publicul prezent, iar atmosfera a fost una specială. Evenimentul a fost încheiat de frumoase și vibrante melodii de cor în interpretarea corului „Canzona” din Oleszna, comuna Łagiewniki.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *