Epidemie de gripă declarată oficial în România. Sorina Pintea: „Inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”

În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Școlile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a declarat ministrul Sorina Pintea. Ministerul Sănătății menține măsurile transmise încă din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr mare de decese înregistrate mai devreme”, a afirmat ministrul Sorina Pintea.

„Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști”, spune Sorina Pintea. 

Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. „Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece.”

În România s-a înregistrat o circulație mai intensă a virusului în sudul și sud-estul țării, în timp ce în restul zonelor se înregistrează focare, potrivit ministrului Sănătății. 

Ministrul Sorina Pintea a anunțat, de asemenea, că spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate: „Este vorba despre sancțiuni pecuniare, prevăzute pentru astfel de situații”, a subliniat ministrul Sănătății. 

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, a subliniat, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății, că igiena personala este cea mai importantă, spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială: „Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strămutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.”

Adriana Pistol, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, spune că „Nu putem să estimăm de pe acum cât va dura această perioadă. În momentul în care numărul de cazuri va scădea, vom declara încetarea epidemiei. Ceea ce este particular pentru acest sezon este că gripa a venit mai devreme decât o așteptam, de obicei gripa în România era în perioada februarie-martie. Nu putem spune dacă valul de gripă va dura până în februarie-martie sau se va termina mai devreme, dacă a început mai devreme.”


Sorina Pintea a mai anunțat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci „fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei – n.red.). Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru.” 

Ministrul Sănătății a subliniat de mai multe ori, în ultimele zile, că „suntem în plin sezon gripal, ca în fiecare an în această perioadă. Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii. În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special”, spunea ministrul Sănătății, adăugând că cel mai bun lucru care se poate face în această situație este respectarea recomandărilor specialiștilor în acest caz. Sorina Pintea a subliniat că „nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă”.

Sursa informaţie: hotnews.ro, https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22942971-epidemie-gripa-declarata-oficial-romania.htm

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *