Escrocheria cu mașini de cusut Singer, sesiunea Toamnă – Iarnă
Inspectoratul de Poliție Județean a transmis o atenționare către suceveni să nu se lase păcăliți de ofertele tentante pe care le citesc la tot pasul, lipite pe orice suport, pe străzile din municipiul reședință de județ, privind achiziționarea de mașini de cusut vechi.
Iată comunicatul de presă făcut public de IȘJ Suceava:
În ultimele zile în mai multe locaţii de pe raza municipiului Suceava care asigură vizibilitate ( stâlpi de înaltă tensiune, staţii de transport în comun, pereţi ai clădirilor) au fost afişate anunţuri prin care se oferă sume mari de bani pentru achiziţionarea unor maşini de cusut, diferite mărci.
Atragem atenţia cetăţenilor să manifeste responsabilitate şi să nu depună în diverse conturi sume de bani pentru efectuarea unor plăţi.
De asemenea, le recomandăm să nu dea curs unor astfel de solicitări, putând cădea victime ale unor infracţiuni de înşelăciune.
Exemplificăm cu situaţia unei persoane din municipiul Suceava, care în luna noiembrie 2013 a achitat unei persoane în autogara din Tg. Neamţ suma de 5000 Euro pentru o maşină de cusut Singer şi un certificat de calitate. Părţii vătămate i s-a promis ca va primi ulterior pe maşina de cusut cu certificat de garantie 40.000 Euro.
Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracţiuni le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs acestor solicitări, dorinţa de îmbogăţire putând produce prejudicii materiale importante.
Profitând de prilej, polițiștii suceveni au lansat un nou apel către cetățeni pe care îi avertizează că nu trebuie să se lase fraieriți și prin alt gen așa-zise ”chilipiruri”:
Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă. De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.
De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.
În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!
Semnalul tras de Suceava smartpress în vară:
Spuneam că este vorba despre sesiunea de toamnă – iarnă la achiziția de Singer-uri pentru că și pe la mijlocul verii, în luna august a acestui an, Suceava smartpress anunța revenirea acestor oferte ultra – tentante. Readucem în atenția cititorilor un fragment din articolul publicat la acea vreme:
După o pauză de patru ani a revenit la noi în oraș ”campania” de achiziționare a mașinilor de cusut vechi, îmbunătățită acum cu o ofertă complementară care vizează achiziționare cu plata ”pe loc” și a altor ”obiecte de artă”.
”Colecționar german, cumpăr mașini de cusut mărci germane vechi și picturi. Ofer 65.000 – 70.000 de euro, plata pe loc”. Este pus la dispoziția amatorilor de chilipiruri și un număr de telefon, iar pentru o așa-zisă autenticitate a ofertei, pe sutele de flyere lipite pe mai toți stâlpii de pe străzile centrale ale municipiului reședință de județ se ghicește și umbra unei ștampile și a unei semnături. Semnătura este greu de descifrat și nici ștampila nu este mai lizibilă. Se poate înțelege eventual că o anumită entitate cu denumire germană ar gestiona acest gen de tranzacții.
Doar că de ani întregi IPJ Suceava nu pregetă să avertizeze cetățenii că nu trebuie să se încreadă în astfel de oferte lipite pe stâlpi ori publicate în paginile de mică publicitate ale ziarelor. Este la îndemâna istețimii elementare a românilor în general, sucevenilor în particular, să înțeleagă faptul că cineva care este dispus să ofere zeci de mii de euro pentru un obiect, oricare ar fi el, nu lipește mici anunțuri xeroxate în condiții grafice precare pe stâlpii de iluminat public de pe străzile unui oraș ori plătește câțiva lei la paginile de mică publicitate, lângă vindecătoare și ghicitoare.
PS: De remarcat că ”colecționarul german” și-a schimbat numărul de telefon!