Esplanada din fața Palatului Administrativ, apărată cu bidoane umplute cu apă, murdare și mutabile dintr-un loc în altul, după interesul șoferilor rezidenți

Tema pietonalelor, esplanadelor, spațiilor degajate de noxele carburatoarelor este la modă peste tot în lume. Mai peste tot, cu excepția Rădăuțiului din județul nostru se dorește ca aceste spații dedicate exclusiv oamenilor care merg pe jos, cel mult cu bicicleta sau trotineta, să fie extinse.

Și la Suceava s-a dorit și s-a realizat un pietonal acceptabil ca suprafață, de la intersecția străzii Mitropoliei cu bulevardul Ștefan cel Mare, colț cu clădirea Parchetului.

Măsură bună pentru sucevenii care privesc lucrurile în sine, adică văd spațiul larg cu mulțumire și se bucură. Dar întrebarea este: ce văd oamenii veniți din alte părți ale lumii când, veniți de departe, vor să se bucure de peisajul urban al municipiului Suceava și să viziteze, desigur, esplanada ce pornește din fața Palatului Administrativ, una dintre puținele clădiri emblematice al orașului, care se oprește brusc, în stâlpi,  la strada  Nicolae Bălcescu, intens circulată, după care continuă hăt către Biserica Sfântul Dumitru? Văd ceea ce vedem și noi, dar nu prea conștientizăm fiindcă avem automatismele noastre, fără atenție la detalii.

Dacă ați vedea o intrare de acest fel către o zonă dedicată exclusiv recreerii în orice oraș european, cum ați gândi? Anticipez eu: ca în România. Fără răutate, bidoanele acelea murdare umplute cu apă și mutate din loc în loc, după necesități,  care delimitează carosabilul de pietonal la intrarea dinspre Muzeu  spre Palatul Administrativ trebuie să dispară, fiindcă arată rușinos. Cu ce pot fi înlocuite? Luați pildă de la cealaltă intrare pe esplanadă, dinspre strada Nicolae Bălcescu și veți identifica soluția pe care chiar dumneavoastră, administrație locală, ați pus-o în operă deja.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *