Evaziune fiscală de peste 800.000 de lei pusă la cale de un român care a folosit la Suceava identitatea falsă a unui maghiar

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și complicitate la aceste fapte.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale au rezultat următoarele:

Anterior datei de 07 noiembrie 2014, primul dintre inculpați, cetăţean român provenind din partea de vest a ţării, a falsificat un paşaport şi două cărţi de identitate pe numele unui cetăţean maghiar, aplicând pe aceste acte fotografia sa.

Actele de identitate au fost create pentru a fi utilizate în activitatea infracţională, respectiv pentru înfiinţarea unui agent economic, care urma a fi folosit ca furnizor de documente contabile false, în scopul prejudicierii bugetului consolidat al statului.

La data de 07.11.2014 acesta, prezentându-se sub identitatea cetăţeanului maghiar, s-a deplasat în municipiul Suceava unde a efectuat demersuri pentru înfiinţarea unei societăţii comerciale, în care să aibă calitatea de asociat unic şi administrator.

În acest scop, a completat cu numele cetăţeanului maghiar toate înscrisurile necesare înfiinţării societăţii, pe care le-a folosit la un cabinet de avocat care i-a acordat consultanţă, la biroul unui notar public, la Oficiul Registrului Comerţului Suceava şi la unităţi bancare din judeţul Suceava, unde a deschis conturi. De asemenea, prezentându-se sub aceeaşi identitate a cetăţeanului maghiar, a încheiat şi prelungit contracte de comodat pentru sediul societăţii comerciale, în municipiul Suceava, sediu cu caracter fictiv, nefiind desfăşurate la acest sediu nici un fel de activităţi comerciale.

Pentru a obţine venituri, prin intermediul societăţii înfiinţate, în perioada 07.11.2014 – 25.08.2015, la diferite intervale de timp, dar în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, bărbatul a emis în fals 16 facturi fiscale către o altă societate de pe raza judeţului Suceava administrată de un al doilea inculpat prin care a simulat livrări de bunuri, în scopul obţinerii de avantaje fiscale necuvenite. Cea de-a doua firmă a înregistrat în evidenţa contabilă facturile fiscale fictive emise de cea dintâi, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 687.718 lei, constând în impozit pe profit şi TVA.

Tot în calitate de administrator al primei  societăți, în perioada 07.11.2014 – 31.12.2015, cetățeanul din Ardeal, a emis în fals 2 facturi fiscale către o altă societate de pe raza judeţului Suceava, administrată de un al treilea inculpat prin care a simulat livrări de bunuri, în scopul obţinerii de avantaje fiscale necuvenite, înregistrând în evidenţa contabilă facturile fiscale fictive prejudiciind bugetul de stat cu suma de 126.480 lei, constând în TVA.

Pentru a crea impresia că tranzacţiile efectuate de între cele trei firme sunt reale, contravaloarea acestor facturi a fost achitată de către beneficiarii facturilor prin virament bancar, însă sumele au fost retrase de către inbculpatul principal de fiecare dată în ziua efectuării plăţii şi nu au fost folosite pentru o eventuală activitate economică a societății sale

În toată activitatea prezentată anterior, acesta a folosit permanent identitatea cetăţeanului maghiar, cu care a figurat în calitate de administrator al firmei sale, identitatea sa reală fiind descoperită de către organele de urmărire penală în cadrul prezentei cauze.

Din materialul probatoriu administrat în cauză reiese că prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în cuantum de 814.198 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la bunuri imobile şi mobile aparţinând a doi dintre inculpați şi a uneia dintre cele trei firme, măsurile asigurătorii fiind aplicate asupra unor bunuri mobile şi imobile în valoare totală de aproximativ 260.000 de lei.  

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *