Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, în sala de festivități de la Gara Burdujeni, organizat de Instituția Prefectului – Județul Suceava

Instituția Prefectului – Județul Suceava a organizat astăzi un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, în sala de festivități de la Gara Burdujeni, desfășurat în cadrul Ședinței festive a Colegiului Prefectural. Au participat, alături de prefectul Mirela Elena Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu și membrii colegiului prefectural, Andrei Ignat, secretar de stat în în Ministerul Apărării Naționale, Teodor Iulian Gheorghe – director general în Ministerul Afacerilor Interne, senatorii Ioan Stan și Virginel Iordache, deputatul Emanuel Havrici, vicepreședintele Consiliului Județean, Gheorghe Niță, reprezentanți ai structurilor MAI, ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, rectorul Universității “Ștefan cel Mare”, Valentin Popa, consilieri județeni, primari din 16 localități ale județului, reprezentanți ai structurilor MAI, membrii Comitetului Consultativ de Dialog Social pentru Persoanele Vârstnice, reprezentanți ai Serviciului Județean Arhivele Naționale, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava,Gabriela Mihai, conf. univ. dr. Florin Pintescu de la USV, care a susținut o alocuțiune despre semnificația Marii Uniri, elevi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni. În cadrul impunător al sălii din Gara Burdujeni, a fost vernisată expoziția Suceava acum 100 de ani –Fotografii inedite din colecții personale, realizată de Prefectură, în cadrul proiectului Pagini de Istorie: Istoria Primului Război Mondial în Fotografii. Unirea Bucovinei cu România.
Alături de expoziția Prefecturii, a fost prezentată o mini expoziție cu desene realizate de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, cu desene reprezentând viziunea lor despre Unire.
Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a înmânat distincții aniversare Centenarul Marii Uniri veteranilor Gheorghe Nedelcu, din Fălticeni și Vasile Simion din Grămești, ambii de-o vârstă cu țara, și Costache Florea din Dolhasca în vârstă de 102 ani. Aceștia nu au putut fi prezenți, urmând ca distincțiile să le fie duse acasă. De asemenea, au primit distincții aniversare trei tineri absolvenți ai unor instituții de învățământ militare și fac parte din Promoția Centenarul Marii Uniri: sublocotenenții Narcisa Ciotină, Aura Cotos și Alin Mucea.
Programul s-a încheiat cu un program de cântece patriotice susținut de corul Glasul Bucovinei al Corului Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Petru Rareș, din Fălticeni, dirijat de preotul militar Iconom Stavrofor Simion Cătălin.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *