Mopan Suceava
ActualitateCultural

Evenimentul ”Noaptea cea mai lungă” a încheiat apoteotic anul cultural muzeal 2019, la Muzeul Bucovinei

Ultimul eveniment din calendarul cultural al Muzeului Bucovinei, a încheiat apoteotic anul cultural muzeal 2019, la Suceava.

Manifestările desfășurate în cea mai lungă noapte a anului, 22 decembrie 2019, în cadrul evenimentului NOAPTEA CEA MAI LUNGĂ, au fost foarte bine primite de publicul participant, dovadă fiind numărul mare de vizitatori care au trecut pragul Muzeului de Istorie, după ora 18 și până la miezul nopții.

Sute de participanți, mai precis 602 persoane, au luat parte la programul oferit de organizatori în cadrul evenimentului NOAPTEA CEA MAI LUNGĂ, care a debutat, așa cum o face din anul 2003 încoace, cu momentul dedicat  Eroilor Revoluției Române, ”Lumină pentru libertate”, participanții fiind invitați, la ora 17.45 să aprindă lumânări în memoria martirilor Revoluției de la 1989.

În întunericul nopții, crucea de lumini aprinse în Piața Drapelului din Suceava, în fața monumentului Bucovina Înaripată, a vibrat și a emanat emoții puternice, gândurile întorcându-se cu lacrimi în colțul ochilor către cei care s-au jertfit pentru libertate. Nu au fost mulți cei care au participat, însă au fost sinceri.

A urmat apoi al doilea moment din cadrul programului, medalion dedicat unei personalități care și-a dedicat viața și munca în slujba culturii. Anul acesta, muzeul sucevean l-a omagiat pe istoricul și scriitorul Nicolae Cârlan, care a primit un premiu și o diplomă de excelență din partea Muzeului Bucovinei.

Directorul Muzeului Bucovinei – Constantin Emil Ursu a vorbit la superlativ despre activitatea muzeografului, istoricului și poetului Nicolae Cârlan, în final spunând că regretă un singur lucru, doar faptul că l-a avut coleg prea puțin timp.

A urmat un laudatio complet și complex prezentat de Alis Niculică, specialist al Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, care a prezentat viața și opera omagiatului serii, Nicolae Cârlan.   

A vorbit și Nicolae Cârlan, în fața unei săli arhipline, vizibil emoționat, mulțumind în primul rând, cu lacrimi în ochi, soției, fără de care, spunea el, nu ar fi ajuns ceea ce este astăzi. Apoi a mulțumit publicului căruia i-a spus că el este muzeul, că fără public muzeul nu există. A vorbit printre multe altele, cu pasiune, despre cel căruia i-a închinat o mare parte din opera sa – marele Nicolae Labiș. Nu a uitat nici de Ciprian Porumbescu și Ion Luca, nici de Petru Comarnescu, Leca Morariu și Simion Florea Marian. Iar în final, în sute de aplauze, a oferit autografe și cărți.

Seara a fost încununată de superbul Concert de Crăciun susținut de remarcabilul interpret Marcel Pavel. Sala de evenimente a Muzeului de Istorie a fost arhiplină și holurile ticsite de publicul care a venit să îl vadă și să îl asculte. Iar zidurile de peste 100 de ani ale Muzeului au vibrat sub vocea puternică a lui Marcel Pavel care a interpretat în română, în latină, în engleză.

Șlagăre ale muzicii ușoare românești, imnuri în latină, colinde și pricesne au încântat publicul care a cântat alături de artist.

Iar la toate acestea s-a adăugat, ca în fiecare an, vizitarea gratuită a expozițiilor temporare și permanente ale Muzeului Bucovinei, muzeul având ușile deschise și personalul prezent la datorie până la ora 12 din noapte.

Dacă ați ratat anul acesta, muzeul vă așteaptă și în 2020, anul fiind unul special, instituția împlinind 120 de ani de activitate. La mulți ani și buni și de acum înainte!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *