Exerciţiu combinat în domeniul situațiilor de urgență organizat de pompierii militari suceveni la Hotelul ”Best Western Bucovina” din Gura Humorului

Marți, 17 septembrie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema <Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Direcției Silvice Suceava și a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Gura Humorului, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de producerea unui cutremur, urmat de un incendiu, la Hotelul „Best Western Bucovina” Gura Humorului. Punerea în aplicare a Planului județean de răspuns în caz de cutremur și a Planului Roșu de Intervenție, a anunțat purtătorul de cuvînt al ISU Bucovina Suceava, sublocotenent Alin Găleată.

 

Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui cutremur. Astfel, marți, 17 septembrie a.c., la ora 19:30, s-a produs un cutremur de magnitudine 7,3 MI, la o adâncime de 128 Km, a cărui undă de propagare a urmat traseul județelor Iași și Suceava.

O replică a acestui cutremur a afectat construcția Hotelului „Best Western Bucovina”, din orașul Gura Humorului.

Structura de rezistență a clădirii a fost grav avariată, iar la etajele superioare (IV și VI) au fost surprinse, în total, 10 persoane (turiști). De asemenea, 178 de persoane au fost evacuate ori s-au autoevacuat, iar alte patru persoane au fost blocate în acțiunea de autoevacuare, la nivelul II al hotelului. Două dintre aceste persoane erau surprinse sub elementele de construcție de la casa scărilor prăbușite .

De asemenea, urmare a producerii cutremurului, la nivelul mansardei hotelului, în încăperea care găzduia echipamentele de telecomunicație, s-a produs un scurtcircuit electric ce a condus la inițierea unui incendiu. Având în vedere suprastructura din lemn a construcției, exista pericolul ca incendiul să se dezvolte rapid.

 

Printre scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de cutremur, precum și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și structurile competente din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.