Expoziție cu ”picturi realizate cu patru mâini”, în memoria artistului George Ostafi OST, la Parlamentul Galez din Cardiff, Țara Galilor. Vernisajul va avea loc pe 30 noiembrie 2019

Ziua de sâmbătă, 30 noiembrie 2019, va fi una foarte specială în acest an,  la Parlamentul Galez (Welsh Parliament – The Senedd) din Cardiff, Țara Galilor, unde va avea loc o expoziție comună de artă contemporană Wales – România. În galeria de artă de aici vor fi expuse lucrările realizate de către artistul galez John Welson împreună cu artistul român George Ostafi.

John Welson are lucrări de artă expuse în galerii din întreaga lume precum MOMA, New York, Centru Pompidou și Galeria Națională din Chile. George Ostafi a expus în țară, în străinătate, la Muzeul Bucovinei și la Galeria de Artă Suceava, România. Aici, ambii artiști au lucrat pe aceeași pânză, în același cadru producând lucrări de artă de o originalitate uimitoare.

În expoziție vor fi expuse și lucrările lui James Green, colaje.

Expoziția este dedicată lui George Ostafi care ar fi împlinit 58 de ani pe 4 decembrie 2019, între timp plecând puțin să-i picteze lui Dumnezeu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 26 noiembrie – 15 decembrie 2019, iar sâmbătă, 30 noiembrie, va avea loc vernisajul.

Artiștii implicați au povești remarcabile de spus:

George Ostafi (România) [decembrie 1961 – ianuarie 2019] și-a început cariera de inginer mecanic interesat cu pasiune de compoziția chimică și aplicarea practică a culorilor în pictură.

Era interesat de formele celulare, organice și credea că imaginația privitorului poate găsi valoare estetică în tiparele abstracte ale artei vizuale.

James Green (Țara Galilor) este director de programe la Cardiff School of Art and Design (CSAD).

Exuberanța și metodele expansive ale lui James călătoresc către un nou tip de realitate declanșat de materiale cunoscute și nefamiliare – atât găsite cât și desenate.

John Welson (Țara Galilor) este singurul artist galez în viață care a fost inclus în noua lucrare International Encyclopaedia of Surrealism. De la sfârșitul anilor 70 a expus alături de artiști precum Salvador Dali, Max Ernst și Lucian Freud. John a lucrat în Pompidou Center, MOMA New York, în zeci de colecții naționale, inclusiv Tate Modern, Londra.

Suprarealismul lui John Welson are un lirism intrigant bazat pe peisajul din țara sa natală.

George Ostafi și John Welson au decis să se înroleze într-o călătorie Țara Galilor-România care transcede tradiția culturală și distanța doar pentru a obține o simbioză spectaculoasă. Picturile pe care le-au completat împreună emană sentimentul căutării perpetue care se mișcă între o fluiditate îndrăzneață și o colaborare intimă.

 

Țara Galilor și România

David Greenslade, scriitor și realizator de filme – despre eveniment:

În mai 2019, o expoziție de artă Țara Galilor-Românească a fost expusă, timp de cinci săptămâni în orașul românesc Suceava, la Muzeul Bucovinei. Acum, lucrările realizate de artiștii George Ostafi (România), James Green (Tonypandy) și John Welson (Abergwaun) vor fi expuse la Welsh Assembly Building, în perioada 26 noiembrie – 15 decembrie. Pe 30 noiembrie 2019, va avea loc vernisajul.

Ideea acestei serii de expoziții a început atunci când George Ostafi m-a invitat să vorbesc la un simpozion internațional din România în 2017. George și-a expus apoi lucrările în Cardiff în martie 2018. Acest lucru l-a determinat pe John Welson să trimită tablouri parțial începute în România pentru ca George Ostafi să le completeze. George, la rândul său a trimis lucrări în Țara Galilor pentru ca John Welson să le completeze.

Lucrările hibride rezultate, sau „picturile realizate cu patru mâini” așa cum le-a descris George, sunt de o uimitoare vitalitate. Acum sunt parte a prieteniei  artistice Wales -România, care pare să crească și să se dezvolte. O a treia serie de expoziții este deja planificată pentru 2020.

Titlul expoziției în limba galeză, este Gwydion Beiddgar; în engleză: Impertinent Distortions.

 

Mulțumiri  Georgetei Bradatan, care ne-a transmis informațiile.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *