Fără soluții favorabile angajaților în conflicte de muncă – drepturi salariale. Traducerea mesajului ministrului Justiției, Tudorel Toader, către judecători. Penetrare a politicului în statul de drept, cred avocații

O adresă transmisă în prima jumătate a acestei luni de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, a produs nedumeriri, rumori, reacții adverse în instanțele din Suceava și din întreaga țară. Mai mult, prin lipsa de elocvență a mesajului,  adresa a fost interpretată în fel și chip. Chiar avocații care nu își doresc decât să câștige procese pentru clienți, indiferent dacă aceștia au sau nu dreptate au apreciat, la o primă lectură, că un asemenea document, dacă a fost semnat de ministrul justiției, Tudorel Toader, constituie o ingerință de neacceptat în mecanismul care ține în viață sistemul juridic din România.

Conducerea instanțelor sucevene au acceptat că acest document există, cu semnătura ministrului Tudorel Toader  (profesor universitar doctor, n.r.).

El conține următorul mesaj:

”Stimată doamnă președinte/stimate domnule președinte,

Având în vedere atribuțiile dumneavoastră prevăzute prin Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375/2005, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la coordonarea și controlul privind administrarea curților de apel și tribunalelor și ținând seama de impactul bugetar creat de hotărârile judecătorești referitoare la stabilirea drepturilor salariale, vă recomandăm să depuneți toate diligențele necesare în vederea formulării apărărilor și căilor de atac corespunzătoare în dosarele care au acest obiect. Vă asigurăm de întreaga noastră colaborare. Cu stimă, prof. univ. dr. Tudorel Toader, Ministrul Justiției”.

Intrând în posesia acestui document, sindicatele din structurile publice au crezut mai întâi că este vorba despre un ”fake news”, menit să îl discrediteze pe ministrul Justiției, care nu este oricum cel mai iubit dintre români în această perioadă.

Mai apoi, aflând că adresa a fost semnată chiar de Tudorel Toader, au extrapolat:

”Nu de puține ori suntem puși în ipostaza dificilă de a explica membrilor de sindicat de ce acțiunile promovate în instanță, având ca obiect drepturi bănești, sunt pierdute și asta pentru că de multe ori, dosare care au același obiect, aceeași motivare și același temei sunt interpretare diferit. Iată însă, că acest lucru nu este cauzat doar de modul de interpretare al judecătorului și nici de alte chestiuni ce țin de esența justiției, ci mai degrabă de „cât costă statul” dacă acel proces va fi câștigat.

În multe situații, încă din 2009, de la haosul cauzat de guvernarea Boc și până în prezent, mulți lideri care au promovat acțiuni în instanță privind drepturile salariale ale membrilor au suspectat existența unei imixtiuni în actul de justiție care vine de la cel mai înalt nivel. Nimeni însă nu și-a permis, în lipsa unor minime dovezi să afirme răspicat acest lucru, din simplul motiv că este aproape imposibil să probezi existența unor „directive de partid”.

Iată că în anul 2019, când magistrații simt pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea, frustrare, pericolul de politizare a sistemului, iar independența lor este prejudiciată, după protestele din stradă, brusc au apărut și documente oficiale prin care se confirmă intervenția politicului în realizarea actului de justiție. Imixtiunea ministrului îmbracă forma unei „recomandări” pe care acesta o trasează președinților Curților de Apel și Tribunalelor, adică exact acelora care zilele trecute se deziceau de protestele subalternilor.

Federația PUBLISIND va fi alături de judecătorii onești care vor soluționa cu celeritate, imparțialitate și fără a da curs acestro „recomandări” menite să afecteze independența justiției. Sperăm ca în România să nu se ajungă ca înfăptuirea justiției să se rezume la întrebarea „cât costă dreptatea?”, iar hotărârea judecătorilor să nu fie afectată de impactul bugetar pe care l-ar produce o soluție favorabilă bugetarilor”, se arată într-o postare a federației PUBLISIND.

Adresa ministrului Justiției există, supărarea lui Tudorel Toader ar fi că nu sunt bani

Curtea de Apel Suceava, prin purtător de cuvânt, a confirmat că a fost transmisă de la Ministerul Justiției, o adresă către curțile de apel și tribunale, ca ordonatori de credite, care impun ca în toate dosarele în care instanțele au calitatea de pârât, să formuleze apărările și căile de atac. În adresa semnată de Tudorel Toader ar fi  vorba numai de angajații Ministerului Justiției, care au deschis acțiuni judecătorești pentru obținerea drepturilor salariale stabilite prin lege dar neplătite.

 Dosarele care sunt pe rolul instanțelor de judecată promovate de alte instituții publice nu fac obiectul adresei semnate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

De fapt, scrisoarea ministrului Justiției, se poate traduce din legaleză în românește, cam așa: Nu sunt bani în buget pentru plata drepturilor salariale restante. Dacă cei din sistemul de justiție nu veți obține drepturile cerute, aveți tot dreptul să le refuzați pe cele solicitate de cei care lucrează în alte structuri bugetare.

Fără să ținem partea judecătorilor sau grefierilor, funcționarilor publici ori angajaților contractuali din sistemul de stat,  adresa semnată de ministrul Justiției Tudorel Toader, seamănă foarte bine cu o ingerință puternică în fucționarea actului de justiție. Acest lucru nu îl spun judecătorii sau grefierii, ci avocații care privesc de pe o parte sau de pe alta a competiției, așteptând finalul luptei dintre Tudorel Toader și sistemul de Justiție din România.

Explicația este simplă: nu sunt bani. Lucrătorii din justiție, de la cel mai umil grefier până la cel mai puternic judecător au căutat să beneficieze de prevederile legilor în vigoare, pentru a obține maxim de beneficii.  Mișcându-se mai bine prin hățișul legislativ, au identificat cărări mai scurte către drepturile care li se cuvin.

Nu sunt bani nici pentru funcționarii publici ori angajați contractuali din celelalte structuri ale statului. Sănătate, educație, administrație, cultură, etc.

Scurta scrisoare a ministrului Tudorel Toader validată prin confirmarea transmiterii ei către instanțe, este unul dintre cele mai strașnice documente doveditoare a influenței politicului în statul de drept.   

Please follow and like us:

One thought on “Fără soluții favorabile angajaților în conflicte de muncă – drepturi salariale. Traducerea mesajului ministrului Justiției, Tudorel Toader, către judecători. Penetrare a politicului în statul de drept, cred avocații

 • 21 martie 2019 la 15:56
  Permalink

  Nu vă lăsați furat de peisaj și nu aquiesați la aprecieri hazardate care pornesc de la premisa tendențioasă că,iaca,Tudorel Toader, care știm noi precis că nu este iubit de popor (!!) ,face recomandări magistraților,și anume cum să judece în anumite cauze! Astfel de duceri de nas reflectă,înainte de toate,disperarea unora prinși cu pantalonii pe vine,în buricul târgului,care nu mai pot de grija și de dragul unei anume LCK căreia același domn Toader tocmai i-a furat scăunelul de sub secțiunea sub care a ținut anumite dosare și a și dat-o-n fapt ,natur,așa cum este ea, drapată în husele sale folosite pe post de imbrăcăminte,puțină la minte și cu puțină știință de carte…
  Chiar faptul că precizați gradul didactic și profesional al ministrului ,insinuant,e o dovadă că vă raliați unei prejudecăți de acceași factură – orice se poate spune despre profesorul universitar dr. Tudorel Toader dar nu și că nu ar ști carte,că ar face confuzii între puteruile statului si ar amesteca atribuțiunile constituționale ale acestora,substituindu-se CSM,de exemplu! Deoarece puterea judecătorească este putere distinctă în stat,nu are a face nimic cu puterea executivă din care face parte domnul ministru care,la rândul său,nu are cum să facă recomandări unei alte puteri în stat! Este de alfabetul separației puterilor în stat,au mai încercat și alții (în discuție nu sunteți dvs. ci aceia care au lansat o asemenea gogomanie!) să insinueze sau să-l provoace să facă greșeli elementare,domnul Tudorel Toader nu este nici Igaș nici Balan,nici asimilații din presă sau slugi băsiste care au făcut astfel de fapte și imixtiuni,fie pentru că nu-i ducea capul,fie că li se rupea,fie că li se protocolea… Domnul Toader,specialist de clasă înaltă în drept constituțional dar și un excelent profesor de drept,recunoscut ca atare de către generații de absolvenți ,nu face recomandări nici măcar procurorilor,care se află sub autoritatea ministrului justiției,nu impune soluții în dosare și nu îi evaluează după soluții,acestea excedând atribuțiilor sale…
  Eu vă reamintesc că,cu puțin timp înainte de alegerile locale pierdute de domnul Nechifor,despre care se știe că are platfuss fără să se știe și în ce zonă,în presa locală suceveană a apărut un fel de rechizitotiu,chipurile scăpat „pe surse”,în fapt ,un eseu penibil,un editorial marca PDL,care însă a fost suficient să-l facă să-i tremure bufanții și să o interpreteze ca pe o antecameră de bulău… Drept pentru care s-a dat lovit în aripă,a miorlăit,a transmis mesajul așteptat și,iaca,acuma este la toartă cu cine trebuie,de unde trebuie.
  Pentru numele lui Dumnezeu,care este,totuși,unul singur,și la ortodocși dar și la penticostali,nu-l confundați pe Tudorel Toader cu Cătălin Nechifor!
  Penibilul are ,totuși,limite iar din împrejurarea că niște sindicaliști pretind contrariul,că,adică,ministrul justiției face recomandări,sugerează soluții,judecătorilor,nu înseamnă că este obligatoriu așa!
  Ați putea,de pildă,să reproduceți și adresa de răspuns a magistraților cărora T.Toader le-a făcut recomandări,deoarece aceștia ar fi fost în drept nu numai să răspundă dar să-l și aducă în fața CSM,cel puțin? Chiar în fața CCR,deoarece ar fi vorba și despre un conflict de natură constituțională?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *