Festivalul Bucovinean al Colindelor, a IV-a ediție, la Solonețul Nou. Colindatul, veche tradiție adusă la lumină de Uniunea Polonezilor din România

Astăzi, 26 decembrie a.c., în a doua zi de Crăciun, la Solonețu Nou s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Festivalului Bucovinean al Colindelor. Gazda acestui festival a fost biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate.
În urmă cu trei ani, Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, și anume cea a colindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor. Prin această acțiune s-a dorit ca toate comunitățile poloneze din Bucovina, precum și vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă cum e Crăciunul, să colinde și să petreacă împreună ca într-o mare familie poloneză. Acțiunea „Festivalul Bucovinean al Colindelor” s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015.

Astăzi, în cea de a doua zi de Crăciun, în biserica din Solonețu Nou au răsunat colindele a zece coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Gura Humorului, Pleșa și Vicșani), cărora li s-a alăturat corul greco-catolic al parohiei Cacica „Maidancik” și corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc „Edelweiss”. Au fost interpretate câte 3 colinde de fiecare cor, în limba polonă, română, ucraineană și germană.

Participanții au fost întâmpinaţi de deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun-venit. În discursul său Victoria Longher a subliniat semnificaţia colindului şi a exprimat bucuria de a fi împreunǎ în zi de mare sǎrbǎtoare.

După încheierea concertului din bisericǎ, participanții au mers la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu „opłatek”, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului. Preott dr. Stanislav Cucharec a binecuvântat oplatele, iar apoi participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au servit din bucatele pregătite cu acest prilej.

Alături de Victoria Longher – deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, au fost prezenți la eveniment președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, preotul Iosif Păuleț – decan de Bucovina, pr. dr. Stanislav Cucharek – vicedecan de Bucovina, preoți din decanatul de Bucovina și corurile, se transmite în comunicatul Uniunii Polonezilor din România.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.