Festivalul Bucovinean al Colindelor, ieri la Biserica Romano-Catolică din Solonețu Nou, organizat de Uniunea Polonezilor din România

Ieri,  27 decembrie a.c., în a treia zi de Crăciun, la Solonețu Nou a avut loc Festivalul Bucovinean al Colindelor, festival ce are loc anual, ajuns deja la a V-a ediție. Gazda acestui festival a fost biserica Romano-Catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate.

În urmă cu patru ani Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, și anume cea a colindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor. Prin această acțiune s-a dorit ca toate comunitățile poloneze din Bucovina, precum și vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă cum e Crăciunul, să colinde și să petreacă împreună ca într-o mare familie poloneză.

Acțiunea „Festivalul Bucovinean al Colindelor” s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015. În cea de a treia zi de Crăciun a acestui an, în biserica din Solonețu Nou au răsunat colindele a zece coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Gura Humorului, Pleșa și Vicșani), corul greco-catolic al parohiei Cacica „Maidancik”.

Au fost interpretate câte două colinde de fiecare cor, în limba polonă, română și ucraineană. Cei prezenţi au fost întâmpinaţi de deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun-venit. În discursul său Victoria Longher  a subliniat semnificaţia colindului şi a exprimat bucuria de a fi împreunǎ în zi de mare sǎrbǎtoare. După încheierea concertului din bisericǎ, cu toții s-au îndreptat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu „opłatek”, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului.

Pr. dr. Stanislav Cucharec a binecuvântat oplatele, iar apoi participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au servit din bucatele pregătite cu acest prilej. De la acest festival nu au lipsit: Victoria Longher – deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, pr. Ciprian Antălucă – decan de Bucovina, pr. dr. Stanislav Cucharek – vicedecan de Bucovina, preoți din decanatul de Bucovina, reprezentanţi ai celui de-al V-lea schimb al Contingentului Militar Polonez care staţioneazǎ la Craiova în frunte cu comandantul adjunct Jarosław Kowalczyk, precum și cîntăreții din corurile  care au desăvârșit această frumoasă sărbătoare.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *