Festivalul – Concurs de Etnografie, Folclor și Lied TEZAUR VALAH, ediția a III-a, sâmbătă, 25 februarie 2023, începând cu ora 16.00, la Casa de Cultură Suceava

Sâmbătă, 25 februarie 2023, începând cu ora 16.00, va debuta pe scena Casei de Cultură din Suceava ediția a III-a a Festivalului – Concurs de Etnografie, Folclor și Lied TEZAUR VALAH, cel mai mare eveniment cultural, educațional și artistic dedicat copiilor și tinerilor din toate zonele țării, precum și din comunitățile istorice românești situate în vecinătatea granițelor României și are ca scop cultivarea identității culturale și lingvistice, valorificarea de către copii si tineri a specificului zonelor etnofolclorice din care aceștia provin, însușirea de valori ale culturii naționale, educarea respectului față de valori culturale, obiceiuri și tradiții ale poporului român.

Vor fi prezenți pe scena Casei de Cultură Suceava 300 de copii și tineri  cu vârste cuprinse între 9-23 de ani din toate regiunile istorico-etnografice ale țării precum și din comunitățile istorice românești situate în vecinătatea granițelor (Ucraina, Republica Moldova), în urma preselecțiilor juriului fiind acceptați în concurs 30 de soliști vocali și 12 ansambluri folclorice.

JURIUL festivalului este compus din distinse personalități care slujesc, prin întreaga activitate profesională, cultura tradițională și identitatea românească:  Elise STAN, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Națională, decorată cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler  în semn de apreciere pentru rolul important în promovarea folclorului și a noilor talente din rândul tinerilor artiști, pentru contribuția avută la descoperirea unor valoroși interpreți de muzică populară;  Ciprian CHIȚU, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, fondator și dirijor al orchestrei Ansamblului folcloric universitar Teodor T. Burada care va asigura acompaniamentul orchestral al concurenților; Costinel LEONTE, maestru coregraf al Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu din Suceava, Cetățean de Onoare al jud. Suceava; interpreta Maria ILIUȚ, originară din Crasna Bucovinei, lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, interpretă a cântecului popular din nordul Bucovinei, conducătoarea Ansamblului etnofolcloric universitar Crenguță de iederă de la Universitatea de Stat din Moldova, membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova, deținătoarea titlului onorific „Artistă a Poporului”;  Nicolae HACMAN, etnic român Artist Emerit al Ucrainei, dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Cernăuți, fondatorul Orchestrei Mugurel din Cernăuți (formată din copii și tineri etnici români);  Mihai HRINCESCU, rapsod popular și etnograf;  Grigore GHERMAN, interpret de muzică populară, profesor de canto și pian, membru fondator al Asociației Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa;  Iurie LEVCIC, președinte al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.

Vor susține recitaluri artiștii MARIA ILIUȚ și ANSAMBLUL CRENGUȚĂ DE IEDERĂ, GRIGORE GHERMAN, MIHAI HRINCESCU, CIPRIAN PETROAIE, ORCHESTRA MUGUREL A ȘCOLII POPULARE DE ARTĂ ȘI CIVILIZAȚIE ROMÂNEASCĂ CIPRIAN PORUMBESCU DIN CERNĂUȚI, GRUPUL FOLCLORIC MLĂDIȚE BUCOVINENE.

BILETELE costă 20 lei și se pot procura atât la intrare, cât și prin rezervare la numărul de telefon 0756035657 sau prin mesaj pe pagina https://www.facebook.com/centrul.arboroasa.

Evenimentul este organizat de Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa în asociere cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Suceava, prin programul din 2023.

Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, Vicovu de Jos, jud. Suceava.

tel. +40 756 03 56 57

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other