Cultural

Festivalul concurs de Etnografie și Folclor ”Tezaur Valah”, a II-a ediție, mâine, la Teatrul Municipal Matei Vișniec. Concurenți: copii și tineri artiști din 12 județe precum și din Cernăuți și Chișinău

Mâine 19 octombrie  va avea loc în municipiul Suceava la Teatrul Municipal Matei Vișniec cea de-a II-a ediție a Festivalului concurs de Etnografie și Folclor ”Tezaur Valah”, organizat de Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava la care vor participa ansambluri de copii și tineri din 12 județe, precum și din Chișinău și Cernăuți.

 

Sucevenii iubitori de folclor  sunt așteptați  începând cu ora 10.30 la Parada Portului Popular pe esplanada Casei de Cultură Suceava, unde își vor etala frumusețea costumelor ansambluri reprezentative copii și tineri din județele Suceava, Maramureș, Cluj, Arad, Bihor, Sibiu, Tulcea, Buzău, Brăila, Iași, Bacău, Neamț și Botoșani, precum și din comunitățile istorice românești din vecinătatea granițelor, Cernăuți – nordul Bucovinei (astăzi Ucraina) și Chișinău-Basarabia (astăzi Republica Moldova).

Începând cu ora 11.30  va debuta spectacolul-concurs pe scena Teatrului Municipal Matei Vișniec, unde toți cei prezenți își vor bucura simțirea cu repertorii autentice reprezentative pentru zonele etnofolclorice de proveniență a concurenților înscriși la aceasta a II-a ediție  a Festivalului-concurs de Etnografie și Folclor ”Tezaur Valah”.  

Juriul festivalului este compus din profesioniști de marcă:  Maestrul coregraf Costinel Leonte, interpreții de muzică populară Tudor Furdui-Iancu, Grigore Gherman, Ofelia-Florica Haranguș, directorul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, Iurie Levcic. Vor susține recitaluri-model pentru mai tinerii concurenți interpreții Tudor Furdui-Iancu, Grigore Gherman, Ofelia-Florica Haranguș, precum și Corul Popular Dragoș Vodă din Cernăuți, invitații noștri de onoare.

 

Manifestarea este deschisă participării copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani și are drept scop cultivarea identității culturale și lingvistice, abordarea interculturalității prin educarea respectului față de obiceiuri și tradiții, promovarea folclorului ca element al patrimoniului cultural naţional. De asemenea, festivalul își propune să faciliteze afirmarea unui profil identitar pozitiv al comunității românești și al etniilor conlocuitoare, cunoașterea, aprofundarea, conservarea și valorificarea folclorului din diferite zone aflate în spații geografice locuite de populații românești-România și comunitățile istorice din vecinătatea granițelor României. 

 

Secțiuni:  Interpretare (solist vocal, grup vocal-folcloric, obiceiuri tradiționale); Coregrafie de grup (dans popular tradițional, dans folcloric coregrafic); Comunități etnice (etnii conlocuitoare din județul Suceava, etnici români din Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia)

Festivalul se va încheia cu Gala laureaților edițieI a II-a a Festivalului-concurs de Etnografie și Folclor ”Tezaur Valah”, unde membrii juriului vor acorda Premiile I, II, III, Mențiuni, Premii speciale ale juriului/partenerilor organizatorului, trofeul fiecărei secțiuni pe categorii de vârstă și Marele Premiu al Festivalului. În contextul Anului Omagial al Satului Românesc, transmite prof. drd. Maria Calancea, proiectul acestei manifestări se transpune într-un concept nonformal al diversității, continuității și unității culturii tradiționale în timp și spațiu – prin reprezentativitatea variată a vetrelor folclorice românești, un prilej de solidarizare prin intermediul valorilor naționale ca embleme identitare.

Festivalul este cuprins în Calendarul Activităților Educative aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava CAEJ 2019/pag.12/C4. Domeniul cultural artistic-folclor, tradiții, obiceiuri/ poz. 9, iar certificarea activității se va face în baza Metodologiei – cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, conform OMECTS Nr. 3035 /10.01.2012. INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *