Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” ediția a XIII-a, deschidere oficială în Cetatea de Scaun (galerie foto)

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”, a avut astăzi după amiază deschiderea oficială. Au participat la festivitatea la care au fost prezentate trupele participante la evenimentul care a dobândit deja statutul de cel mai mare festival medieval din România președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu însoțiți de gazda principală a festivalului, Constantin Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Oaspete de vază la deschiderea oficială a Festivalului Medieval a fost Ghenadie Muntean, președintele Raionului Soroca din Republica Moldova, care a oferit lui Gheorghe Flutur titlul de Cetățean de Onoare al raionului din țara vecină. Un reprezentant al  Poloniei a prezentat de asemenea un mesaj de prietenie.

Sucevenii știu că cea de-a XIII-a ediție  a Festivalului Medieval ”Ștefan cel Mare” a debutat concret încă de la începutul săptămânii, când pe străzile orașului Suceava au apărut statui vii, personaje pe catalige, statui vii levitante, care au invitat sucevenii la Festivalul de la Cetate.

Joi seară, din cartierul Obcini a pornit tradiționala paradă cu făclii, care a străbătut o bună parte a municipiului Suceava, pe o distanță de opt kilometri, până la Cetatea de Scaun. Zeci de mii de suceveni au ieșit  pe străzi pentru a urmări această spectaculoasă paradă. O bună parte dintre ei au însoțit pe cei peste 500 de artiști până la Cetate unde au putut participa la concertul susținut de trupa ”Bucovina” pe zidul Cetății, condițiile meteorologice care nu erau prea încurajatoare în prima parte a zilei devenind ca prin minune, cele mai potrivite atât pentru paradă cât și pentru concertul ce a urmat.

Ziua de azi, cea dintâi a Festivalului în spațiul oferit de Cetatea de Scaun și de împrejurimile acesteia, a fost, de asemenea, sub bune auspicii,  mii de suceveni urcând dealul cu mijloace proprii de transport, pe jos ori cu microbuzele puse la dispoziție de Primărie astfel încât, ca nu de multe ori, deschiderea oficială programată pentru ora 17.30 și prezentarea trupelor participante a constituit un spectacol în sine, bine gustat de public.

Festivalul de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare”, ediția a XIII-a și-a urmat apoi cursul firesc, în Cetate, în șanțul Cetății, pe Platoul Cetății dar și în spațiul Muzeului Satului Bucovinean, unde au fost oferite publicului concerte de muzică medievală.

Se vede treaba că, deși unii cârcotași au speculat că numărul 13 ar urma să poarte ghinion celei mai importante manifestări culturale estivale din Suceava, cineva mai de sus a arătat că ”ține cu organizatorii”, ”a răzbunat vremea” iar miile de suceveni care au așteptat cu ochii pe cer și pe prognozele meteo vreme bună, au avut și vor avea parte de aceasta până la sfârșitul săptămânii, când Festivalul Medieval din acest an se va termina.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *