FESTIVALUL MEDIEVAL DE LA CETATE, DESCHIDERE CU OFICIALITĂȚI, ȘOIMARI, CAVALERI ȘI DOMNIȚE, ÎN ROPOTE DE APLAUZE ȘI DE PLOAIE

Deschiderea oficială a celui mai important festival medieval din România, Festivalul de artă medievală ”Ștefan cel Mare”, care se desfășoară în aceste zile la Suceava, în vechea Cetate de scaun a Moldovei  dar și în Târgul Sucevei prin parada cu făclii de cu o seară înainte, a fost binecuvântată de o ploaie bună, care nu a împiedicat manifestarea să își urmeze bunul curs.

Oficialii care au participat la eveniment și au marcat prin discursurile lor importanța acestui festival, s-au adăpostit sub o copertină oferită cu generozitate de un ”șoimar”. Cei aproximativ 500 de artiști din trupele participante, au defilat într-un mândru convoi sub puterea ploii, până sub zidul Cetății, de pe crenelurile căruia, Marele Voievod Ștefan cel Mare, interpretat de actorul Marius Rogojinschi i-a primit în ospeție. Fie aceștia cavaleri din Slovacia, Ucraina, Ungaria, Moldova, Serbia, chiar și din Chile, dar și din toată România, figuri de doamne și domnițe din toate colțurile lumii, luptători neînfricați, acrobați de prestigiu internațional, mari maeștri ai Comedia de l Arte – saltimbanci, uriași pe picioroange, măști simpatice dar și înspăimântătoare, aruncători de flăcări dar și nemiloasa ”Moarte” care și-a purtat trena neagră, metaforic vorbind,  printre toți cei prezenți, și-au prezentat omagiile măritului Ștefan, care, de pe zidul Cetății, le-a acceptat acreditările.

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a dat citire ”hrisovului” prin care a făcut ”pohtire” la evenimentele care timp de trei zile se vor petrece între zidurile Cetății Sucevei cu prilejul celei de-a XII-a ediții a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” Suceava, 2018.

Gheorghe Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – instituție în subordinea căreia se află Muzeul Bucovinei (organizatorul evenimentului) – a transmis un mesaj cu încărcătură spirituală, arătând că astfel de evenimente sunt salutare, întrucât ”arta este fiica libertății”.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentant al municipiului reședință de județ,  care a fost anul acesta, ca și la majoritatea celorlalte ediții anterioare a Festivalului Medieval, principal finanțator, a transmis urări de bun venit tuturor oaspeților din străinătate și din țară, arătând că acest eveniment cultural a devenit cel mai important festival medieval din țară.

 

Please follow and like us:

2 comentarii la „FESTIVALUL MEDIEVAL DE LA CETATE, DESCHIDERE CU OFICIALITĂȚI, ȘOIMARI, CAVALERI ȘI DOMNIȚE, ÎN ROPOTE DE APLAUZE ȘI DE PLOAIE

 • 19 august 2018 la 9:56
  Permalink

  Mie unul cel mai tare mi-a placut bulibasa. Si bulibaseala se subantelege. Poate ca si ploaia un pic iar mai mult, daca nu se sfia sa mature tot gunoiul de pe acolo.
  Cu domnu Nita si filosofia libertatii prin arta, pe asta sa o lasam pentru mai la vale si daca se poate, altii.
  Ce doresc eu tie, dulce bulibasie? Cazaci mai multi.

  Răspunde
 • 19 august 2018 la 17:00
  Permalink

  Si eu subscriu. Prin urmare:
  Mie unul cel mai tare mi-a placut bulibasa. Si bulibaseala se subantelege. Poate ca si ploaia un pic iar mai mult, daca nu se sfia sa mature tot gunoiul de pe acolo.
  Cu domnu Nita si filosofia libertatii prin arta, pe asta sa o lasam pentru mai la vale si daca se poate, altii.
  Ce doresc eu tie, dulce bulibasie? Cazaci mai multi.
  Dar pe asta cu mai multi cazaci n-o innteleg

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.