Fetiță de 12 ani lovită pe o trecere de pietoni, la Măriței de o autoutilitară condusă de un șofer care dorea să depășească pe zebră. Considerații asupra valorii vieții pietonului, văzută prin ochii șoferului

Oricâte evenimente tragice s-ar petrece pe căile rutiere din județul Suceava în zona marcajelor pietonale, concluzia generală este că mai nimeni nu învață niciodată nimic din tragediile anterioare.

Poate și pentru că șoferii vinovați nu privesc decât în față. Nu la drum, ci la scopul pentru care au s-au urcat în mașină, de multe ori cu telefonul la ureche și cu stația pornită. Astfel, un pieton, chiar pe zebră lovit, devine un fel de victimă colaterală, care a stricat traseul prefigurat  de șoferul pornit la muncă dis de dimineață.

Dar când este vorba despre un accident real, un copil lovit și umplut de sânge pe o trecere de pietoni, șoferul revine în realitate.

Când vezi dinainte un mănunchi de omuleț cu ciolane rupte, care numai cu câteva secunde înainte se pregătea voios să traverseze strada pe trecere de pietoni, regulamentar, cum au fost învățați la școală, și regăsești toată acea exuberanță într-o amestecătură de haine și carne deasupra, poate cu o față lividă abia îngăimând ceva, privindu-te cu ochii mari, ce ai putea simți, șoferule grăbit?

Un comunicat de presă:

 ”La 20.02.2019, ora 07.41, I.S. de 49 ani din localitatea Călinești, a condus autoutilitara marca Fiat Ducato pe DJ 209D, pe raza localității Măriței, având direcția de deplasare Călinești către Dărmănești. Când a ajuns la trecerea de pietoni din dreptul Școlii Gimnaziale Măriței a efectuat manevra de depășire a autoturismului marca BMW, a cărei conducător auto a oprit înaintea marcajului pietonal, pentru a acorda prioritate de trecere unei minore care s-a angajat în traversarea străzii. Când a ajuns pe marcajul pietonal, aflându-se pe sensul opus de mers, autoutilitara marca Fiat a acroșat minora care traversa strada. În urma impactului, o fetiță de 12 ani  din localitatea Măriței a fost rănită,  fiind transportată la Spitalul Județean Suceava cu o ambulanță pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma investigațiilor medicale medicul de gardă din cadrul Spitalului Județean Suceava, secția UPU, a stabilit următorul diagnostic preliminar:  „contuzie genunchi și gleznă dreaptă”.                                                               

Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”.

Ne aducem aminte că în toamna anului trecut o mamă care traversa cu un cărucior dinainte pe o trecere de pietoni chiar în fața Palatului Justiției din municipiul Suceava a fost spulberată cu tot cu căruciorul în care se afla copilul ei.

Mama, care a murit, era ofițer de jandarmi, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi. Fetița poate că în timp, își va reveni și trăi o viață. Tatăl familiei este distrus și face apel pentru ca cea mică să poată primi tratamentele necesare pentru recuperare. Șoferul, autor al acidentului, a fost reținut, ulterior arestat, a recunoscut că nu și-a dat seama cum s-a întâmplat tragedia ”pentru că era grăbit”, a scăpat din arest, pe motiv de regrete.

De la un an la altul, mersul pe jos devine mai riscant decât ne așteptam. Nenorocirile cele mai multe vin dinspre conflictul  tot mai acerb dintre pietoni și șoferi, cei din urmă știindu-se stăpâni pe volan, cei dintâi, ca să folosim un termen pe placul noii generații ”loseri”. Din nefericire, statistic, ca și în marile războaie, victimele din populația civilă, cei mai mulți copii, devin ca număr, covârșitor de numeroase în aceste bătălii dintre șoferi și pietoni, de-a curmezișul șoselelor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *