”Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci „vrednic este lucrătorul de plata sa” – IPS Calinic, răspunsuri la întrebările credincioșilor legate de taxa de înmormântare

Răspunsul Ierarhului, platformă de informare lansată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pe pagina web a acesteia, aduce multe întrebări din partea credincioșilor și tot atâtea răspunsuri ale Înaltpreasfințitului părinte Calinic.

Întrebări urmărite cu interes, comentate cu interes, cu lămuritoare, diplomate și interesante răspunsuri, ”Răspunsul Ierarhului” este un loc în care enoriașii care nu îndrăznesc sau nu vor să-și întrebe preotul paroh, își pot lămuri multe semne de întrebare, ori pot stârni altele. Fiecare interpretează întrebarea și răspunsul primit așa cum înțelege să o facă.

Ieri, într-un răspuns oferit la întrebări adresate de o credincioasă, IPS Calinic a oferit lămuriri asupra taxei de înmormântare și a preoților care oficiază slujba.

Redăm întrebările și răspunsurile:

„Doamne, ajută! Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Vă rog să-mi spuneți care este taxa pentru înmormântare și altă întrebare, dacă într-o parohie există trei preoți, este obligatoriu să iei pe toți la înmormântare? Vă mulțumesc! Un an nou 2021 binecuvântat! La mulți ani!” (L.T.)

***

Stimată doamnă! Taxă pentru înmormântare, din câte ştiu eu, NU EXISTĂ!  Aş putea verifica dacă există vreo Hotărâre a Consiliului Parohial în acest sens, dar nu cunosc parohia. Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci „vrednic este lucrătorul de plata sa” (Luca 10, 7).

Cât priveşte cea de-a doua întrebare, într-o parohie cu trei preoţi, nu este obligatoriu ca la o înmormântare să participe toţi trei, ci doar preotul care are în atenţie sectorul pe raza căruia se află acea înmormântare. Ceilalţi doi vor putea participa numai dacă vor fi invitaţi. An binecuvântat!

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *