Flutur: „Mă rog la bunul Dumnezeu să prind vremea când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava”.

O multitudine de evenimente s-au petrecut azi, la Suceava, în zi de însemnată sărbătoare religioasă, prilejuite de hramul Sucevei, de Zilele Sucevei, de Sânziene, Ziua Internațională a IEI ori de debutul Programului Ștefanian.

Pelerinaje, slujbe religioase încheiate cu acordare de distincții, cruci și alte ordine – acordate celor numiți de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru merite deosebite de tot felul, festivități de acordare a titlurilor de Cetățeni de Onoare ai municipiului Suceava pentru cadre medicale aflate în prima linie în lupta pentru viață, sărbătoriri ale cuplurilor de suceveni care au împlinit 50 de ani de viață împreună, simpozioane, expoziții, concerte, spectacole, meșteri populari, port popular, tradiții, obiceiuri, lume multă, tiribombe, roți panoramice.

Mai spre seară, în curtea interioară a Cetății de Scaun a Sucevei, a avut loc „Parastasul Voievozilor”, slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Așa debutează Programul Ștefanian, în fiecare an, din 2017 încoace.

Doar că de data aceasta, slujba s-a petrecut nu în Paraclisul Domnesc, ci în curtea interioară, pentru ca poporul să aibă acces. Iar anul acesta și soborul de preoți, dar și mirenii au fost mai mulți.

Zidurile Cetății de Scaun a Sucevei s-au înclinat la pomenirea numele voievozilor Moldovei, într-o înșiruire emoționantă, începând de la Dragoș Vodă până la Alexandru Ioan Cuza, pe o întindere de peste 500 de ani.  101 în total, cu tot cu cel mai mare roman al tuturor timpurilor, Ștefan cel Mare. Și domnitorii au fost mai mulți în acest ani, până anul trecut pomenindu-se 75, de la Dragoș Vodă până la Nicolae Mavrocordat.

După slujba de pomenire și cuvântul Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, a fost invitat să spună câteva vorbe, după cum a spus Preasfințitul, ca unul dintre cei atașați nu de ziduri și de ceea ce reprezintă ele și ce adună ele în istorie,  președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Cu emoție declarată, Gheorghe Flutur a amintit despre debutul Programului Ștefanian, despre pelerinajul din 2 iulie de la Putna, despre intenția de a picta interiorul Paraclisului Cetății, despre întâlnirea Moldovei cu România în Uniunea Europeană, despre un nou proiect de consolidare a zidurilor Cetății Sucevei, despre tot ce se întâmplă, cultural, în cetate dar a transmis și mesajul său curajos: „Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteți aici preoți, care alături de noi, de mireni, avem această obligație să putem să-i convingem pe ceilalți că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei care a fost desființată”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.