Focul de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a pornit de la coșul de fum al centralei termice, neizolat corespunzător

Incendiul de la Mănăstirea Sihăstria Putnei s-a produs, precum am anunțat deja, la clădirea vechii trapeze a lăcașului de cult. Pompierii au identificat cauza producerii acestuia: efectul termic generat de un coș de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile.

Au ars etajul și acoperișul construcției, folosită ca depozit pentru obiecte bisericești, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați. Au ars bunuri și obiecte bisericești din interior iar parterul clădirii s-a degradat. Au fost salvate bunuri de la parterul clădirii și construcțiile învecinate.

Clădirea era construită din lemn și nu mai avea destinația inițială, de sală de mese dar în schimb era folosită ca depozit pentru obiecte de cult, veșminte bisericești ale călugărilor, alte obiecte valoroase ale mănăstirii, chiar și icoane. O bună parte dintre acestea au fost distruse de flăcări.

Construcția, ridicată acum aproape 30 de ani, când Sihăstria Putnei era doar un schit, era încălzită de la o centrală proprie cu lemne, și ar fi urmat să fie demolată, recomandarea venind chiar de la ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Rațiunea pentru care centrala funcționa, chiar dacă în interiorul clădirii nu locuia nimeni, a fost că veșmintele preoțești dar și celelalte obiecte textile valoroase, s-ar fi putut deteriora din cauza umezelii ori a altor factori de microclimat, dacă nu s-ar fi asigurat în interior o temperatură potrivită.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *