Fostul primar al comunei Udești, Săvel Botezatu, trimis la pușcărie. A fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false”.

Ieri, 23.03.2020, Curtea de apel Suceava – Compartimentul executări penale a transmis Poliției mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 78/ 2019 din 23.03.2020 privind pe fostul primar al comunei Udești, Săvel – Viorel  Botezatu Savel-Viorel. Acum în vârstă de 60 de ani, Săvel Botezatu  a fost condamnat la 3 ani închisoare, pentru infracțiuni de „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false”.

După ce a luat cunoștință de emiterea mandatului de executare a pedepsei prin intermediușl avocatului său, Săvel Botezatu s-a prezentat la sediul Postului de Poliție Udești.

S-a procedat la constituirea unei escorte formată din polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.2 Ipotești și Politia mun. Suceava care au fost instruiți cu privire la încarcerarea lui Botezatu Savel-Viorel, în Penitenciarul Botoșani

Aseară la ora.19.10, fostul primar al comunei Udești a fost introdus in Penitenciarul Botoșani.

 

.Săvel Botezatu a fost acuzat că în 2012, în numele Consiliului Local Udești, a obținut ilegal subvenţii în valoare de peste 600.000 de lei din bugetul administrat de Uniunea Europeană – Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). În perioada 2010-2012, pentru a putea accesa fondurile respective nerambursabile, acesta, în calitate de primar al comunei Udeşti, a semnat documente oficiale emise de Primăria Udești, „confirmând conţinutul nereal al actelor, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”, conform actului de sesizare a instanței.

De asemenea, în anul 2013, primarul de atunci al comunei Udești, pentru a primi subvenţiile a fost nevoie de înfiinţarea unei structuri specializate, respectiv Asociaţia Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti. În fruntea acestei structuri a fost aleasă Marinela Borza, casiera Primăriei Udeşti. Procurorii au stabilit atunci că Săvel Botezatu a sprijinit-o pe Marinela Borza să obţină nejustificat, prin depunerea de documente fictive, în numele Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, suma de peste 418.000 de lei, provenită din fondurile Uniunii Europene. Această sumă de bani a ajuns ulterior, sub formă de redevenţă şi impozit pe teren, în contul Primăriei Udeşti, al cărei ordonator de credite era Săvel Botezatu.

În anul 2014, Marinela Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udești să semneze o declarație  prin care era împuternicită să depună cererea de subvenţie în numele asociaţiei. Ulterior, la instigarea primarului Botezatu, femeia a depus acest document la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, cu scopul de a înlocui un act asemănător și care conţinea numai semnături fictive.

Procurorii au mai constatat că Săvel Botezatu  a instigat-o pe Marinela Borza  să nu declare adevărul în faţa organelor de urmărire penală şi a încercat, prin ameninţare, să influenţeze depoziţiile unor martori, cu ocazia controlului efectuat de inspectorii APIA Suceava. (foto: Jupânu)

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *